NARODNI KONGRES

Imenovana nova kineska vlada

Otprilike 3.000 odabranih delegata takođe je odobrilo Sijev izbor za mjesto izvršnog prvog potpredsjednika premijera

Izabrana nova vlada. AP

E. T.

12.3.2023

Narodni kongres Kine imenovao je danas, 12. marta, preostale članove nove vlade zemlje – sada sastavljene od bliskih saveznika predsjednika Si Đinpinga – na godišnjem jednosedmičnog sastanku tijela u Pekingu, masovnom okupljanju Komunističke partije, javlja Anadolija.

Otprilike 3.000 odabranih delegata takođe je odobrilo Sijev izbor za mjesto izvršnog prvog potpredsjednika premijera, na koji je imenovan njegov dugogodišnji saradnik i bivši šef kabineta Ding Suesiang, javila je njemačka novinska agencija DPA.

Bliski Sijev saveznik

Potvrđene su i druge pozicije u kabinetu, nakon što je u subotu imenovan bliski Sijev saveznik Li Kviang za novog premijera.

Ekonomski stručnjak He Lifeng imenovan je zamjenikom premijera za financijsku i ekonomsku politiku, zamijenivši Liu Hea koji je predsjedavao trgovinskim pregovorima sa SAD-om.

General Li Šangfu, koji je pod američkim sankcijama, imenovan je za novog ministra obrane Kine, nakon što je prethodno vodio program razvoja oružja Središnjeg vojnog komiteta.

Kao i njegov prethodnik Vei Feng, Li će biti jedini predstavnik vojske u novom kabinetu.

U iznenađujućem potezu, s potencijalnim ciljem jačanja povjerenja u kinesku ekonomiju, Si je zadržao ključne članove vlade za finansije i trgovinu.

Ministar finansija Liu Kun kao i ministar trgovine Vang Ventao zadržali su svoja mjesta.

U međuvremenu će Ji Gang, čija se smjena očekivala, ostati na čelu Centralne banke.

Državnom i stranačkom čelniku Siju (69) Narodni je kongres u petak dodijelio treći mandat što je bez presedana, nakon što je već poništio ranije dobne i mandatne granice na stranačkom kongresu u oktobru, učvrstivši svoju moć u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Tokom ovogodišnjeg sastanka Narodnog kongresa, delegati su takođe odobrili Sijeve planove za najveću reorganizaciju vlade u povijesti.

Odobrenje izvještaja

Planovi su usmjereni na “tehnološko vodstvo” Kine i uključuju otpuštanje oko pet odsto poslova u državnoj administraciji.

Godišnji sastanak Narodnog kongresa trebao bi završiti u ponedjeljak konferencijom za novinare novog premijera Li Kvianga.

Takođe će na dnevnom redu biti odobrenje izvještaja o radu vlade na odlasku, kao i novog proračuna, uključujući oštro povećanje izdvajanja za obranu od 7,2 odsto.

Nakon okončanja kineske striktne strategije nulte borbe protiv COVID-a 19 u decembru, vlada vjeruje da će se ekonomija zemlje ove godine oporaviti i očekuje rast od oko pet odsto, piše njemačka novinska agencija DPA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.