PANDEMIJA

{UŽIVO} / U Velikoj Britaniji preminulo 449 osoba, Njemačka polako popušta mjere

Oporavilo se 625.202 ljudi

Porastao broj zaraženih. Ilustracija

Avaz.ba

20.4.2020

U svijetu je zabilježeno 2.407.439 slučajeva koronavirusa, a umrle su 165.073 osobe, podaci su statističkog portala Worldometers. 

Oporavilo se 625.202 ljudi.

Najviše zaraženih je u Sjedinjenim Američkim Državama – 764.265. Potom slijede Španija (198.674), Italija (178.972) i Francuska (152.894).

Najviše smrtnih slučajeva i dalje bilježi Amerika – 40.565.

Porastao broj zaraženih. Ilustracija

18:00 Velika Britanija: Preminulo još 449 osoba

U Velikoj Britaniji potvrđeno je najmanje 449 novih smrtnih slučajeva usljed zaraženostivirusom korona u posljednja 24 sata, saopšteno je iz britanskog Ministarstva zdravlja. Opširnije čitajte ovdje.

17:00 "Walt Disney" čak 100.000 radnika poslao na čekanje

Kompanija "Walt Disney" odlučila je kako će prestati plaćati skoro 100.000 svojih radnika u nastojanju da uštedi pola milijarde dolara mjesečno troškova poslovanja svojih hotela i tematskih parkova koji su zatvoreni zbog pandemije koronavirusa. Opširnije čitajte ovdje.

16:20 U Srbiji umrle tri osobe

Koronavirusom je u Srbiji zaraženo ukupno 6.630 osoba, a bitku sa virusom izgubilo je 125 ljudi. Danas su prerminule tri osobe. Na snazi je zabrana kretanja koja će trajati do sutra u 5.00 ujutru

16:15 Erdoan u Istanbulu otvorio bolnicu površine milion kvadrata

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) otvorio je u Istanbulu dijelove javne bolnice koja ima kapacitet od 2.682 kreveta i koja je u završnoj fazi izgradnje kako bi pomogla u liječenju pacijenata zbog nove epidemije koronavirusa. Opširnije čirtajte ovdje.

U Mađarskoj je u posljednja 24 sata preminulo 10 osoba. AFP

15:50 Francuzi poručili Makronu: U zabludi si, moramo nositi maske

Francuska, koja je zabilježila gotovo 20.000 smrtnih slučajeva pandemije koronavirusa i ima četvrti najveći broj smrtnih slučajeva na svijetu, počinje sa ublažavanjem mjera. Opširnije čitajte ovdje.

15:20 Nakon kraćeg predaha, povećava se broj zaraženih u Iranu

Nakon gotovo sedam dana pada broja smrtnih slučajeva, u posljednjih nekoliko dana Iran bilježi uzlet novih slučajeva. Opširnije čitajte ovdje.

15:00 UNICEF zatražio 92,4 miliona dolara za djecu Bliskog istoka i sjeverne Afrike

UNICEF je zatražio 92,4 miliona dolara za Bliski istok i sjevernu Afriku kako bi se pomoglo u borbi protiv koronavirusa na već ugroženim područjima. Opširnije čitajte ovdje.

14:30 U Hrvatskoj 10 novooboljelih

U Hrvatskoj je danas zabilježeno još 10 novooboljelih. Ukupno je zaraženih 1.881 osoba. Opširnije čitajte ovdje.

14:05 U Belgiji kriza prešla svoj vrhunac

Sve ukazuje na to da je neposredna kriza sa virusom korona prošla svoj vrhunac jer je broj oboljelih koji su primljenih u bolnicu na najmanjem nivou u proteklih mjesec dana, izjavili su danas zvaničnici u Belgiji. Opširnije čitajte ovdje.

13:25 Špansko ministarstvo zdravstva: Šišmiši su izvor koronavirusa

Slijepi miševi zasigurno bi mogli biti rezervoari novog koronavirusa, iako se i dalje detaljno izučava je li novi virus, eventualno, potekao od pangolina ili drugih životinja na kineskom tržištu, potvrdilo je ministarstvo zdravstva Španije. Opširnije čitajte ovdje.

13:00 Boris Džonson se dobro oporavlja

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) dobro se oporavlja i u redovnom je kontaktu sa svojom vladom, čiji odgovor na pandemiju nailazi na kritike nakon što je u bolnicama umrlo više od 16.000 oboljelih. Opširnije čitajte ovdje.

Kurz: Ostaju mjere. afp

13:30 U Sloveniji još troje mrtvih

U Sloveniji je u zadnja 24 sata od koronavirusa umrlo još troje ljudi, a dodatno se zarazilo petero. U BiH je u istome razdoblju od kovida-19 umrla jedna osoba, a dodatno se zarazilo njih 11.

12:45 Prvi pacijent u Austriji izliječen krvnom plazmom

Tridesetšestogodišnji Austrijanac iz Štajerske prvi je pacijent obolio od koronavirusa koji je izliječen krvnom plazom u Austriji. Opširnije čitajte ovdje.

12:05 U Španiji opada broj preminulih, sve više oporavljenih

Ministarstvo zdravstva Španije jutros je izvijestilo da je od jučer preminulo 399 osoba, što je manje u odnosu na prekjučer kada je zabilježeno 410 smrtnih slučajeva. Opširnije čitajte ovdje.

12:00 Nova pravila Facebooka zbog širenja teorija zavjere o koronavirusu

Facebook će početi da prepoznaje korisnike koji šire dezinformacije i teorije zavjere koje se odnose na pandemiju koronavirusa, objavio je osnivač te mreže Mark Cukerberg (Zuckerberg). Opširnije čitajte ovdje.

11:45 Pariz zatvorio dio vodovodnog sistema nakon što su otkrili virus

Vlasti Pariza odlučile su da zatvore dio vodovodnog sistema pošto su otkrili tragove koronavirusa u vodi koja se koristi za za čišćenje ulica i zalivanje javnih zelenih površina. Opširnije čitajte ovdje.

11:40 Kurc: Situacija pod kontrolom, maske će biti obavezne i u restoranima

Austrijska televizija ORF jutros je prenijela dio intervjua  austrijskog kancelara Sebastijana Kurca (Sebastian Kurz) za CNN, u kojem je rekao kako je situacija s širenjem koronavirusa u Austriji "pod kontrolom“, zahvaljujući "brzom i oštrom“ reagiranju. Opširnije čitajte ovdje.

Džonson: Uspješno se oporavlja. agencije

11:30 Papa političarima: U borbi protiv pandemije postavite zemlju ispred stranke

Papa Franjo zatražio je jutros od političara da ostave po strani međusobne stranačke čarke kako bi se sa pandemijom koronavirusa suočili na jedinstven način. Opširnije čitajte ovdje.

11:10 Francuski premijer: Još dugo se nećemo vratiti u normalu

Francuski premijer Eduard Filip (Edouard Philippe) rekao je da se Francuska još dugo vremena neće vratiti u normalu, nakon što je ova zemlja uvela niz mjera kako bi spriječila širenje koronavirusa. Opširnije čitajte ovdje.

10:40 Novi Zeland: Mjere blokade produžene za još sedam dana

Novozelandska premijerka Džasinda  Ardern (Jacinda) objavila je danas da će njena zemlja ostati pod strogim mjerama blokade još jednu sedmicu prije ublažavanja restrikcija koje bi omogućilo ponovno otvaranje nekih sektora ekonomije. Opširnije čitajte ovdje.

10:20 U Njemačkoj se otvaraju prodavnice, u Norveškoj obdaništa

Dijelovi Evrope koji su bili teško pogođeni virusom korona danas su preuzeli određene korake ka ukidanje restriktivnih mjera, pa je Njemačka otvorila pojedine prodavnice, a Norveška obdaništa. Opširnije čitajte ovdje.

UNICEF upozorava da su djeca posebno ugrožena. agencije

10:00 Mađarska: Virus može biti svuda, zaraženih je mnogo više nego što je registrirano

U Mađarskoj je u posljednja 24 sata preminulo 10 osoba, što je manje nego jučer, kada ih je bilo 16, a ukupan broj preminulih u toj zemlji porastao je na 199, saopćila je mađarska vlada.

9:50 U Crnoj Gori potvrđena tri nova slučaja

Prema posljednjim podacima, u Crnoj Gori registrirana su tri nova slučaja zaraze koronavirusom i sada ih je ukupno 311. U ovoj zemlji do sada je umrlo pet osoba, a oporavilo ih se 55.

9:30 Upozorenje WHO-a: Budite spremni za slučaj nove epidemije

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je zemlje koje planiraju da ublažavaju mjere suzbijanja pandemije, da budu spremne na brz odgovor u slučaju nove epidemije Covida 19. Opširnije čitajte ovdje.

08:30 U Njemačkoj drugi dan zaredom u padu broj zaraženih

U Njemačkoj je koronavirusom zaraženo još 1.775 ljudi od ukupno 141.672, saopćeno je jutros iz Instituta "Robert Koch". Prema podacima Instituta, broj zaraženih je u padu drugi dan zaredom. Opširnije čitajte ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.