SAVJETI Spriječite gomilanje kilograma

Izbjegnite štetne posljedice života u izolaciji

Lagana fizička aktivnost prilagođena godinama i zdravlju je neophodna

Piše: Avaz.ba

Presvucite se u opremu za vježbanje

Foto: Ilustracija


Manjak kretanja tokom izolacije može dovesti do velikog gomilanja kilograma. Kada to traje duži vremenski period, ovaj problem nije samo estetski, već može voditi u oboljenja poput gojaznosti, dijabetesa tipa 2 ili hipertenzije.

Nezdrave namirnice

Zbog toga je važno ne gladovati, imati redovne obroke, ali bazirane na zdravim namirnicama poput voća, povrća i nerafiniranih žitarica. Uz to, lagana fizička aktivnost prilagođena godinama i zdravlju je neophodna, čak i u kućnim uvjetima. Postoji nekoliko trikova kojima možete izbjeći štetne posljedice života u zatvorenom prostoru bez kretanja. Stručnjaci preporučuju da se pridržavate sljedećih pravila. 

Sporazum sa sobom - Spriječite nesvjesno grickanje nezdravih namirnica tako što ćete napraviti sporazum sa sobom. Svaki put kada poželite nešto nezdravo, recite sebi da je to uredu samo ako prethodno uradite nešto zdravo za svoje tijelo. Obavežite se da obiđete cijeli stan ili kuću pet puta ako uzmete parče čokolade.

  • Presijecite tu želju

    Presijecite tu želju

    Foto: Ilustracija


Promijenite ukus - Sljedeći put kada poželite da krenete za kolačima, picom ili drugom nezdravom hranom, promijenite ukus u ustima i presijecite tu želju, kažu stručnjaci. Idite do frižidera i uzmite komad mrkve ili paprike, sažvaćite i progutajte kako biste suzbili želju za nečim slatkim.

Sportska oprema

Presvucite se u opremu za vježbanje - Kada ne budete bili motivirani i budete željeli preskočiti vježbanje, samo se presvucite u opremu za vježbanje i recite sebi da ćete se samo istezati. Kada se u sportskoj opremi istežete i osjetite koliko vam prija da se krećete, veća je vjerovatnost da ćete nastaviti s vježbama, kažu stručnjaci. 

Bukirajte termin treninga

Za svakodnevno vježbanje uvedite određeni termin, a ako ga preskočite, trebate odrediti novi. Na taj način, nećete preskočiti razgovor s prijateljima putem društvenih mreža ili omiljenu seriju samo zbog vježbanja, ali ćete tu rutinu obaviti u tačno vrijeme koje ste odredili istog ili narednog dana. Tako dajete sebi prostora za druge aktivnosti koje naknadno iskrsnu, ali ostajete pri tome da je vježbanje važna obaveza.

Više o temi

SAVJETI
Igrajte se s djecom
NA VRH

Komentari