UPOZORENJA

Broj zaraženih koronavirusom barem 50 puta veći od zvaničnih podataka

Broj umrlih u SAD dostigao 45.000, najviše u svijetu

Amerika najteže pogođena pandemijom. AFP

Avaz.ba

22.4.2020

Dvije osobe koje su umrle u Kaliforniji početkom i sredinom februara potvrđene su kao slučajevi koronavirusa, znači sedmicama prije prvog zvanično prijavljenog smrtnog slučaja od posljedica Covida-19 u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Obdukcije osoba koje su umrle u svojim domovima 6. i 17. februara pokazale su da su one podlegle Covidu-19 - rekao je mrtvozornik okruga Santa Klara, nakon što je dobio potvrdu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Još jedna osoba koja je 6. marta preminula u Santa Klari također je umrla od bolesti uzrokovane koronavirusom. Očekuju se da će biti utvrđeno još više smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom koji su se desili prije zvaničnog proglašenja pandemije.

Studija koja je objavljena ove sedmice pokazala je da je novi koronavirus vjerojatno daleko rašireniji nego što službene brojke sugeriraju.

Uzorci krvi uzeti od 3.300 volontera u Santa Klari pokazali su da je istinski broj slučajeva Covida-19 bio barem 50 puta veći od broja potvrđenih infekcija u okrugu. Broj umrlih u SAD od koronavirusa dostigao je 45.000, najviše u svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.