TESTIRANJA NA LJUDIMA Dolazak vakcine na tržište zavisi od nekoliko faktora

Vakcina protiv korone stiže u oktobru

Naučnici sa Oksforda i iz Indije već je testiraju

Avaz.ba

Počelo testiranje vakcine

Foto: Ilustracija


Vakcina protiv koronavirusa koja je u Velikoj Britaniji ove sedmice krenula u fazu testiranja na ljudima, mogla bi se pojavi na tržištu u oktobru, rekao je Adar Panavala, generalni direktor "Serum instituta Indije" (SII), indijske kompanije koja planira da je proizvodi.

Vakcinu su proizveli naučnici sa Oksforda, a SII planira da krene u proizvodnju već za dvije do tri sedmice.

Dolazak vakcine na tržište zavisi od toga koliko će biti uspješno testiranje na ljudima, prenosi Index.hr.

- Naš tim radi blisko sa doktorom Hilom sa Oksforda i očekujemo početak proizvodnje u sljedeće dvije do tri sedmice. Prvih šest mjeseci ćemo proizvoditi pet miliona doza mjesečno, pa se nadamo da ćemo nakon toga proizvodnju podići na 10 miliona u istom periodu - kaže Ponavala.

  • Vakcina u fazi testiranja

    Vakcina u fazi testiranja

    Foto: Ilustracija


On dodaje da se izlazak vakcine na tržište očekuje u oktobru, ali, kako napominje, samo ako su testiranja uspješna uz potrebne provjere efikasnosti i sigurnosti.

- Treba reći da pokrećemo proces proizvodnje na naš rizik, kako bismo imali dovoljno doza za sve, ako se klinička testiranja pokažu uspješnim - napomenuo je Ponavala.

Ističe i da njegova kompanija neće patentirati vakcinu, ako klinička testiranja budu uspješna.

- Nećemo ga patentirati jer želimo da se proizvodi i prodaje u cijelom svijetu, ne samo u Indiji. Nadam se da će isto slijediti i ostale kompanije koje otkriju vakcinu kako bismo što je prije moguće imali na milijarde doza širom sveta - rekao je Ponavala.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na