NIKAD VIĐENO

Kolone naftnih tankera plove svjetskim morima

Stvorio se nikada viđeni višak nafte, zbog čega su mnogi naftni rezervoari širom svijeta napunjeni „do čepa"

Kolone stoje ispred velikih naftnih luka i terminala. Agencije

Avaz.ba

30.4.2020

Zbog virusa korona stala je svjetska ekonomija. Stotine i stotine ogromnih tankera plutaju svjetskim morima i zatvaraju prilaze velikim svjetskim lukama.  Plovila su prepuna naftom koja još nema svoje kupce. 

Članice Opeka početkom aprila postigle su sporazum o smanjenju dnevne proizvodnje nafte. One će proizvoditi minimalnih 15 miliona barela. Ovog aprila, nezavisno od ove odluke, pala je potražnja za naftom u svijetu za čak 29 miliona barela. Stvorio se nikada viđeni višak nafte, zbog čega su mnogi naftni rezervoari širom svijeta napunjeni „do čepa". 


Plovila su prepuna naftom koja još nema svoje kupce. Agencije

U takvim uslovima proizvođači i prerađivači nafte počeli su da koriste tankere kao pomorske rezervoare za višak nafte. Zbog viška je krenuo pravi lov na te vrste brodova - ko će prije do tankera. U tim i takvim okolnostima tankeri su napravili pravu gužvu u najprometnijim morskim prolazima.

Čitave kolone stoje ispred velikih naftnih luka i terminala. Problem prave i sami vlasnici - s jedne strane tankeri se aktivno koriste kao rezervoari za naftu, dok s druge strane vlasnici „ne tjeraju" tankere, već čekaju kako bi dobili više vremena da pronađu najboljeg kupca.

Lov u mutnom donosi ekstraprofit. Cijena najma tankera porasla je za 7-10 puta. Prevoznici namjerno smanjuju brzinu isporuka, kako bi imali više vremena da pronađu partnera za potpisivanje najprihvatljivijeg ugovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.