NJEMAČKA

Merkel udarila na vodećeg virologa: Stalno mijenja stavove

Citirala kako je rekao da federalna policija "treba prije kupovati više za penzionere, umjesto da budu poslani na granicu", a dva dana kasnije i sam se založio za zatvaranje granica

Drosten i Merkel. Avaz

Avaz.ba

1.5.2020

Kancelarka Angela Merkel iznijela je niz kritika na račun Kristijana Drostena (Christian), vodećeg virologa u Njemačkoj, čije su mišljenje uvažili brojni tamošnji zvaničnici, piše "Bild".

Kako se navodi, ona je prvi put izrazila kritike u malom krugu ministara. "Bild" navodi da je kancelarka ranije govorila o Drostenovim ocjenama o pitanju zatvaranja granica. Citirala ga je kako je rekao da federalna policija "treba prije kupovati više za penzionere, umjesto da budu poslani na granicu", a onda se dva dana kasnije i sam založio za zatvaranje granica.

Također, Merkel je kritizirala Drostena, naučnika s berlinskog "Šaritea", zbog njegovih nedavnih izjava o riziku od infekcije kod djece. Drosten je upozorio da su djeca vjerovatno zarazna kao i odrasli. On i njegov tim istraživača navode u studiji koju još nisu verificirali nezavisni stručnjaci, da se broj virusa koji se mogu otkriti u respiratornom traktu ne razliku između starosnih grupa.


Kristijan Drosten. Agencije

Drosten je, međutim, ranije spomenio "naučnu" studiju po kojoj djeca očigledno imaju niži stepen infekcije nego odrasli.

Merkel je ministrima navodno rekla kako se "više ne može čekati koordinirano mišljenje o nauci".

- Moramo početi s perspektivom za porodice - rekla je ona, prenosi "Bild".

Kada je Drosten prije nekoliko sedmica zatražio od kabineta zatvaranje škola, iako je dan ranije preporučio suprotno, kancelarka mu je navodno odgovorila "da je to sada tipični Drosten".

Na jučerašnjoj konferenciji za štampu, nakon videosastanka s premijerima pokrajina, premijer Bavarske Markus Seder zaštitio je naučnike, poručivši da napadi nisu primjereni.

Rekao je da se virolozi moraju neprestano orijentirani na osnovu novih naučnih saznanja. A i Merkel je na toj konferenciji rekla da svakog dana postoje nova saznanja i da se s tim mora živjeti. 

Portparol njemačke vlade Štefen Sajbert (Steffen Seibert) negirao je da je Merkel prethodno kritizirala virologa Drostena. On je kazao da je kancelarka na konferenciji za štampu ukazala na važnu ulogu nauke i Drostena. Međutim, "Bild" ističe da je informacije o kritici dobio iz više izvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.