ODLUKE

Historijski trenutak za muslimane u Kanadi

Odobrenje učenja ezana preko razglasa izdato je u jeku borbe protiv pandemije Covid-19 i kao znak dobre volje prema muslimanima koji upražnjavaju ramazanski post

Ezane će čuti i komšije muslimana u Kanadi. Ilustracija

Avaz.ba

2.5.2020

Kanadske lokalne vlasti odobrile su da se tokom ramazana u toj zemlji ezani, odnosno pozivi na molitve u džamijama i mesdžidima, prvi put uče i puštaju preko razglasa.

Na zahtjev muslimanske zajednice, gradske vlasti u Torontu, Edmontonu, Otavi, Hamiltonu i još nekim gradovima odobrile su da se preko razglasa uče ezani za podne, ikindiju i akšam-namaze.

Odobrenje za učenje ezana preko razglasa izdato je u jeku borbe protiv pandemije Covid-19 i kao znak dobre volje prema muslimanima koji upražnjavaju ramazanski post, jednu od svojih osnovnih vjerskih dužnosti.

Ezani će se učiti za podne, ikindiju i akšam-namaze. Ilustracija

Imam džamije Mountain u Hamiltonu Sejid Tora (Seyid) kazao je za Anadoliju da su prvi ezani na razglasu historijski trenutak za muslimane u Kanadi.

- Ezan je poziv na molitvu i važno je da ga svi čuju. Prvi put učimo ezane, koje čuju i naši susjedi. Pokrenuli smo inicijativu da se dozvoli učenje ezana preko razglasa odobri za cijelu godinu - kazao je Tora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.