GODIŠNJICA

Evropa danas obilježava Dan pobjede nad fašizmom

Znak sjećanja na dan kada je 1945. nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju

75. godišnjica od završetka Drugog svjetskog rata. Agencije

Avaz.ba

9.5.2020

U Evropi se danas obilježava 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata na Starom kontinentu 1945. godine, ali i početak stvaranja Evropske unije (EU), pet godina kasnije.

Ove godine obilježava se 75. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata i 70 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije, ali zbog pandemije koronavirusa, bez velikih manifestacija i svečanosti.

Dan pobjede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sjećanja na dan kada je 1945. nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

75. godišnjica od završetka Drugog svjetskog rata. Agencije

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sjećanja na deklaraciju francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Šumana (Schuman) iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila prijedlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Njemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Prijedlog je doveo do uspostavljanja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.