PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski predložio da se 9. maj slavi ne kao Dan pobjede, već Dan Evrope

Osmog maja Ukrajina i slobodni svijet prisjećaju se šest strašnih godina u historiji čovječanstva, kazao je Zelenski

Zelenski: Veličina pobjede nad nacizmom. Twitter

Z. K.

8.5.2023

Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) predsjednik Ukrajine predlažio je da se 8. maj u Ukrajini proglasi Danom sjećanja i pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu, a da se 9. maj slavi ne kao Dan pobjede, već Dan Evrope. Zelenski je podnio Vrhovnoj Radi prijedlog zakona o 8. maju i potpisao dekret o Danu Evrope.

Krvave bitke

- Osmog maja Ukrajina i slobodni svijet prisjećaju se šest strašnih godina u historiji čovječanstva. Od 1939. do 1945. godine. Godine koje su odnijele živote miliona ljudi, uključujući 8 miliona Ukrajinaca. Godine okupacije i zvjerstava, krvave bitke, bombardovanja, blokade i masovna pogubljenja, holokaust, sve zlo koje je nacizam donio svijetu, donio je na našu zemlju - rekao je Zelenski u svom obraćanju.

On je poručio da su se različiti narodi u jedinstvu, u savezu kao dio antihitlerovske koalicije suprotstavili zlu.

- Narodi Evrope i Amerike, Azije, Australije, Afrike, svaki ima svoju historiju borbi u tom ratu, ali zajedničku historiju pobjede - rekao je.

Zelenski je napomenuo da se upravo 8. maja većina naroda svijeta sjeća veličine pobjede nad nacizmom. Akt o bezuslovnoj predaji Wehrmachta stupio je na snagu 8. maja 1945. godine. A 8. maja svijet odaje počast svima kojima je taj rat odnio živote.

Čista historija

- Ovo je čista historija, bez ideoloških nečistoća. I ovo je historija našeg naroda, naših saveznika, cijelog slobodnog svijeta. Danas je vraćamo našoj državi. Danas podnosim nacrt zakona Vrhovnoj radi Ukrajine, kojim se predlaže da se 8. maj ustanovi kao Dan sjećanja i pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu 1939-1945. godina - rekao je Zelenski.

Dodao je o da Ukrajinci nikada neće zaboraviti doprinos svog naroda pobjedi nad nacizmom i da neće dozvoliti nikome da izbriše ulogu Ukrajinaca u ovoj pobjedi, našeg naroda, generacije na koju njegujemo sjećanje u gotovo svakoj našoj porodici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.