ISTRAŽIVANJA Uložili više nego Evropa

SAD će prve dobiti vakcinu protiv koronavirusa jer su dali najviše novca

Američka organizacija za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj (BARDA) uložila je 30 miliona dolara u jednu od dvije probne vakcine

Avaz.ba
14.05.2020 06:14

SAD uložile 30 miliona dolara

Foto: Avaz

Sjedinjene Američke Države vjerovatno će prve dobiti pristup vakcini protiv koronavirusa koju pravi “Sanofi”, jer su uložili više novca nego Evropa, izjavio je izvršni direktor ove francuske farmaceutske kompanije.

- Vlada SAD ima pravo na najveću narudžbu, jer je uložila u preuzimanju rizika - rekao je generalni direktor kompanije “Sanofi” Pol Hadson za Blumberg, a prenosi briselski portal Politiko.

Američka organizacija za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj (BARDA) uložila je 30 miliona dolara u jednu od dvije probne vakcine koje je “Sanofi” razvijao koristeći tehnologiju kompanije “GlaksoSmitKlajn” (GSK).

  • Evropa zaostaje za SAD i Kinom
    Evropa zaostaje za SAD i Kinom Foto: Ilustracija

Hadson kaže da zbog ove pomoći SAD očekuju da budu prvi.

- Ako su nam pomogli da proizvodimo doze u riziku, očekuju da će ih prvi i dobiti - rekao je on. 

U međuvremenu, generalni direktor “Sanofija” upozorio je da Evropa rizikuje da zaostane za Sjedinjenim Državama i Kinom.

- Ove dvije moćne ekonomije će prvo biti vakcinisane, zbog čega je postalo toliko važno da se u Evropi počne rasprava o ovome i da se kaže: "Ne dozvolite da Evropa zaostaje" - rekao je Hadson.

Komentari

NA VRH