STAVOVI

Njemački naučnik tvrdi da je karantin bio ogromna greška

Drugi video intervjua s ovim naučnikom objavljen 28. aprila i dalje je dostupan

Njemački biostatističar Knut Vitkovski. PrintScreen

E. H. / Avaz.ba

18.5.2020

Vlade država širom svijeta, s izuzetkom Švedske i još nekoliko zemalja, katastrofalno su pogriješile u odgovoru na koronavirus, tvrdi njemački biostatističar Knut Vitkovski (Wittkowski). 

Štoviše, doktor tvrdi da su mjere socijalnog distanciranja, kolokvijalno nazivane zatvaranje (eng. lockdown) ili karantena, bile ne samo beskorisne, već izuzetno štetne te da „sada možemo ponovo otvoriti (zemlje pogođene pandemijom) i zaboraviti na cijelu stvar“.

Ali YouTube je prošle sedmice u sklopu svoje borbe protiv dezinformacija o koronavirusu uklonio video intervjua s Vitkovskim u kojem on objašnjava svoj kontroverzni pogled na koronavirus koji je širom svijeta izazvao najveću „karantenu“ u historiji.

- Sa svim respiratornim bolestima, jedina stvar koja zaustavlja zarazu je imunitet krda. Oko 80 posto ljudi treba imati kontakt s virusom, a većina njih neće ni shvatiti da su bili zaraženi - rekao je ovaj njemački naučnik u intervjuu za YouTube kanal britanskog studija za dokumentarne filmove „Journeyman Pictures“. 

Američki list „New York Post“, objavio je u subotu da je YouTube uklonio video s Vitkovskim koji je dotad prikupio više od 1,3 miliona pregleda. 

Međutim, drugi video intervjua s ovim naučnikom objavljen 28. aprila i dalje je dostupan na ovom YouTube kanalu. A prvi intervju za ovaj kanal, koji je uklonjen s YouTubea, i dalje je dostupan na Facebooku.

Vitkovski kaže da ne zna zašto je njegov intervju uklonjen s YouTubea.

- Ne kažu vam. Samo kažu da krši njihove standarde zajednice. Nema objašnjenja koji su to standardi i koje standarde je prekršio - rekao je za „New York Post“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.