SVIJET Otkrivanje misterije i dalje čeka

Laboratorija u Vuhanu: Imamo tri živa virusa, nijedan nije Covid-19

Vang Janji, direktorica instituta u Vuhanu, odbacila je optužbe američkog predsjednika Donalda Trampa

Avaz.ba
24.05.2020 22:10

Oči svijeta su uprte u laboratoriju u Vuhanu

Foto: Agencije

Svijet i dalje ne zna odakle je tačno potekao Covid-19, koronavirus koji je u proteklih nekoliko mjeseci odnio više od 345.000 života i zarazio gotovo 5,5 miliona ljudi.

Mnogi vjeruju da je virus napravljen i pušten iz laboratorije u Vuhanu, ali više je onih koji vjeruju da je potekao od slijepog miša, te je posredstvom životinje domaćina prešao na ljude.

Dok se otkrivanje misterije i dalje čeka, oči svijeta su uprte u laboratoriju u Vuhanu iz koje je stiglo još jedno nevjerovatno otkriće, kojem vjerovatno mnogi neće povjerovati. Naime, direktor laboratorije otkriva da su u trenutku izbijanja pandemije u laboratoriji postojala tri živa virusa, ali da se nijedan od njih se u potpunosti ne poklapa sa Covid-19.

Vang Janji, direktorica instituta u Vuhanu, odbacila je optužbe američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da je virus procurio iz laboratorije i dodala da u laboratoriji postoje tri živa virusa i da samo jedan ima podudarnost sa Covid-19 i to svega 79,8 posto.

Demant je stigao u trenutku kada se na Kinu vrše sve veći pritisci i upire prstom govoreći da je Covid-19 njihovo biološko oružje.

Janji, u intervjuu od 13. maja, ali koji je emitovan tek u subotu naveče, kaže da u laboratoriji postoje virusi koji su izolovani od šišmiša.

  • Mnogi vjeruju da je virus napravljen i pušten iz laboratorije u Vuhanu
    Mnogi vjeruju da je virus napravljen i pušten iz laboratorije u Vuhanu Foto: Agencije

Jedan od njihovih istraživačkih timova, na čelu sa profesorom Ši Ženglijem, istraživao je koronavirus kod šišmiša od 2004. godine i fokusirao se na "praćenje izvora SARS-a".

-Znamo da je čitav genom SARS-CoV-2 samo 80 posto sličan onome kod SARS-a. To je očigledna razlika. Dakle, u prošlom istraživanju profesora Šija nisu obraćali pažnju na takve viruse koji su manje slični virusu SARS" - kaže Janji.

Glasine o tome da je laboratorija za biološku sigurnost umiješana u epidemiju širile su se na društvenim mrežama mjesecima prije nego što su Tramp i američki državni sekretar Majk (Mike) Pompeo "uveli teoriju" u glavni fokus tvrdeći da postoje dokazi da je patogen došao iz instituta.

Međutim, Vang Janji je citirala državne medije rekavši da institut nije imao "nikakvo znanje prije toga, niti su se ikada upoznali, istraživali ili zadržali virus", a tvrdnje je nazvala "čistom izmišljotinom".

-Nismo ni znali za postojanje virusa, kako je moguće onda da je iscurio iz naše laboratorije, ako ga nismo imali - upitala je Janji.

Tvrdi da je laboratoija dobila uzorke tada nepoznatog virusa 30. decembra i da je utvrdila genom 2. januara i o tome obavijestila SZO 11. januara 2020. godine.

-Do tog trenutka, dok nisu stigli uzorci, naš tim se nikad nije susreo, istraživao ili čuvao takav virus. Šta više, kao i svi drugi, mi nismo ni znali da virus postoji. Još jednom pitam, kako je mogao od nas da potekne ako ga nismo imali - kaže Janji.

Komentari

NA VRH