MJERE Slovenski ministar odbrane Matej Tonin

Na granici Slovenije s Italijom u ophodnje uključeni i vojnici

Pri patroliranju vojnici za samoobranu imaju i osobno naoružanje

Fena / Avaz.ba
25.05.2020 19:01

Vosjka na granici sa Italijom

Foto: Agencije

Slovenski ministar odbrane Matej Tonin potvrdio je u ponedjeljak da su u ophodnje na granici s Italijom, uz slovensku policiju, uključeni i pripadnici vojske s osobnim naoružanjem, ali samo kao pomoć policijskim snagama. 

Pri patroliranju vojnici za samoobranu imaju i osobno naoružanje, kazao je Tonim novinarima u parlamentu, komentirajući okolnosti incidenta do kojega je ovih navodno došlo u blizini Kozine, u graničnom pojasu prema Italiji, prenosi Hina. Navodno su 32-godišnjeg mladića iz Trsta, koji je na slovenskom teritoriju šetao šumom, zaustavila dva uniformirana muškarca. 

  • Tonin: Ministar objasnio ulogu vojske
    Tonin: Ministar objasnio ulogu vojske Foto: Agencije

Pri tome ga je jedan prisilio da klekne pred uperenom puškom, ali ga je pustio kad se ispostavilo da govori slovenski i talijanski, a da u Sloveniji ima i prebivalište pa više nije bio sumnjiv kao ilegalni migrant. Ta se priča ovih dana pojavila i u talijanskom tisku, s aluzijama da su na granici slovenske paravojne skupine.

Mladić je svoju verziju događaja najprije ispričao tršćanskom listu "Primorski dnevnik" koji izlazi na slovenskom jeziku, i to pod uvjetom anonimnosti, ali su je prenijeli i mediji na talijanskom, izražavajući sumnju da se radi o paravojnim skupinama. Mladić je to zanijekao i tvrdi da se radilo o regularnom vojniku slovenske vojske, koji mu se kasnije i ispričao zbog neugodnosti. 

  • Vojska nakon intervencije mora obavijestiti policiju
    Vojska nakon intervencije mora obavijestiti policiju Foto: Agencije

Tonin je u vezi s tim slučajem potvrdio da je u nadziranje granice s Italijom uključena i vojska, ali da o svakom slučaju ilegalnog prijelaska vojska nakon intervencije mora obavijestiti policiju.  

Ta se vojno-policijska suradnja odvija po istim zakonskim ovlaštenjima kao i kontrola granice s Hrvatskom, pojasnio je u ponedjeljak Tonin, ali navodni incident nije želio komentirati dok se stvari ne ispitaju. Pri tome nije u potpunosti isključio ni mogućnost da je priča izmišljena, odnosno da se radi o "lažnoj vijesti". U Italiji je taj događaj dobio medijsku pažnju pa su i neki regionalni političari iz tog dijela Italije tražili da reagira talijansko ministarstvo vanjskih poslova i zatraži objašnjenje slovenske strane.

Komentari

NA VRH