REAKCIJE

Izraelski zvaničnici nakon odluku američke administracije: "IDF ne smije biti sankcionisan"

Vijest o potencijalnim sankcijama prvi je saopćio državni sekretar SAD-a Entoni Blinken

Izraelska vojska. AP

Z. K.

21.4.2024

Izraelski zvaničnici reagirali su na odluku američke administracije koja je najavila kako će uvesti sankcije protiv bataljona izraelske vojske zbog kršenja ljudskih prava Palestinaca na Zapadnoj obali.

Detalji u narednim danima

Vijest o potencijalnim sankcijama prvi je saopćio državni sekretar SAD-a Entoni Blinken (Antony) koji je rekao kako se detalji o sankcijama mogu očekivati u narednim danima.

- Možete očekivati da ćete ih vidjeti u narednim danima - rekao je Blinken.

Prvi koji je reagovao na ovu odluku bio je premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Netanyahu).

- IDF ne smije biti sankcionisan. Posljednjih sedmica sam radio protiv sankcionisanja izraelskih građana, uključujući i aktivnosti koje se tiču razgovora s američkom administracijom. U vrijeme kada se naši vojnici bore protiv terorističkih čudovišta, namjera da se uvedu sankcije jedinici IDF-a je vrhunac apsurda i moralno dno - rekao je Netanjahu.

Ministar iz ratnog kabineta Beni Ganc (Benny Gantz) također se pridružio kritikama američkoj administraciji te je poručio kako je pješadijska jedinica sastavni dio IDF-a te da je vezana za vojno i međunarodno pravo.

Opasan presedan

- Imamo veliko poštovanje prema našim američkim prijateljima, ali uvođenje sankcija jedinici opasan je presedan i šalje pogrešnu poruku našim zajedničkim neprijateljima za vrijeme rata", poručio je Ganc.

Nezadovoljan američkim najavama bio je i ministar nacionalne sigurnosti Izraela Itamar Ben-Gvir.

- Očekujem da se ministar odbrane Yoav Gallant neće pokoriti američkom diktatu. Moramo pružiti podršku pripadnicima bataljona Netzah Yehuda. Ako u Ministarstvu odbrane nema nikoga ko će podržati bataljon, tražit ću da ih se apsorbira u izraelsku policiju i Ministarstvo nacionalne sigurnosti. Sankcije našim vojnicima su crvena linija - rekao je Ben-Gvir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.