AMERIKA Osumnjičeni nema krivični dosije

FBI istražuje prošlost Dženana Čamovića i njegovu eventualnu povezanost sa ISIL-om

Zajednički štab za terorizam provjerava njegovu prošlost i moguće veze sa Islamskom državom ili drugim terorističkim grupama

Avaz.ba

Dženan Čamović: Teško ranjen u pucnjavi

Foto: Avaz


Američki FBI istražuje da li je Dženan Čamović, dvadesetogodišnjak za kojeg se vjeruje da je imigrirao u Ameriku iz BiH, povezan sa terorističkim pokretima nakon što je uhapšen u srijedu navečer jer je napao policajca nanijevši mu povrede na vratu, navodi NY Daily News.

Osumnjičeni nema krivični dosije, no Zajednički štab za terorizam provjerava njegovu prošlost i moguće veze sa Islamskom državom ili drugim terorističkim grupama.

Prema navodima FBI zvaničnika Vilijam Svineja (William Sweeney), slučaj istražuje odjeljenje u Njujorku. 

- Reagirat ćemo kao da je jedan od nas napadnut - rekao je Sveni.

Ovakve istrage obično obuhvataju sakupljanje podataka o kretanju osumnjičenog, gdje je putovao i s kojim ljudima je povezan, ali list navodi da trentuno nije jasno zbog čega NYPD i FBI sumnjaju na terorizam.

Sva tri policajca koji su ranjeni u ovom napadu su također migranti, rekao je gradonačelnik Bil de Blasio (Bill).

FBI agenti su u četvrtak navečer pretresli dom osumnjičenog.

- Bio sam šokiran kada sam čuo da je on izbo policajca i da su ga zatim oni upucali i da je i dalje živ, nevjerovatno je. Uvijek je djelovao kao miran i fin momak. Ne znam šta ga je moglo natjerati da ovo uradi. Nikada nije djelovalo kao da je ljut - rekao je njegov komšija, David Song, za NY Daily News. 

Čamović je teško ranjen u pucnjavi kasno u srijedu nakon što je nožem napao policajca Yayonfrant Jean Pierre-a i posjekao mu vrat u napadu koji je de Blasio opisao kao “potpuno neisprovociranim.”

- Ja sam lično pregledao snimak i mogu reći da su tu bila dva policajca koji su jednostavno pokušali da zaštite zajednicu i da su napadnuti bez razloga - to je apsolutno neprihvatljivo. Napad na jednog od naših policajaca je napad na sviju nas - rekao je gradonačelnik.

Policajac, Jean Pierre, porijeklom iz Haitia, je preživio ovaj napad. Policajci su pucali na Čamovića 22 puta, a osam puta ga pogodili. Član porodice Čamovića, koji je želio da ostane anoniman, negirao je da je on imao bilo kakve veze sa terorističkim grupama.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na