AMERIKA

Mineapolis raspušta gradsku policiju nakon ubistva Džordža Flojda

Izabrani zvaničnici u Njujorku i Los Anđelesu izjavili su da će umanjiti policijske budžete kako bi pomjerili fokus na socijalne usluge

Smanje se budžet za policiju. AFP

Srna

8.6.2020

Većina članova Gradskog vijeća Mineapolisa podržava ideju da se rasformiraju policijske snage i organizuje nova služba za zaštitu javne sigurnosti, izjavili su zvaničnici.

- Rasformirat ćemo policijsko odjeljenje Mineapolisa. Kada to budemo uradili, nećemo ga ponovo tek tako sastaviti. Dramatično ćemo razmisliti o tome kako da pristupimo pitanju javne sigurnosti i reagiranju u vanrednim situacijama - napisao je na Twitteru član vijeća Džeremaja Elison (Jeremiah Ellison)


Pokret koji se zalaže za ukidanje sredstava policiji potiče iz vremena prije ubistva Džordža Flojda (George Floyd) i aktuelnih protesta, ali je dobio dodatnu podršku od kada je ovaj Afroamerikanac izgubio život tokom policijskog privođenja.

Uprava Mineapolisa do sada nije formalno diskutovala o ukidanju sredstava za policijske snage ili njihovoj reorganizaciji. Predsjednik Gradskog savjeta Lisa Bender rekla je CNN da većina podržava tu ideju.


Policija u Mineapolisu. AFP

- Odlučni smo da rasformiramo policijske snage u poznatom obliku u Mineapolisu i da ponovo izgradimo svoju zajednicu po modelu javne sigurnosti koji zapravo štiti samu zajednicu - izjavila je Benderova.

Izabrani zvaničnici u Njujorku i Los Anđelesu izjavili su da će umanjiti policijske budžete kako bi pomjerili fokus na socijalne usluge, što je još jedan znak da se širi utjecaj ovog pokreta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.