AMERIKA

Porodica Džordža Flojda zatražila pomoć Ujedinjenih naroda

Porodica Flojda traži reformu de-eskalacijskih tehnika, neovisnih tužbenih postupaka i autopsija za svako policijsko ubojstvo

Porodica i njihov advokat Ben Kramp poslali pismo UN-u. AFP

Avaz.ba

8.6.2020

Porodica Džordža Flojda (George Floyd) obratila se Ujedinjenim narodima (UN) da interveniraju u slučaju njegova ubistva te pošalju preporuke za sistemsku reformu policije u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Porodica i njihov advokat Ben Kramp (Crump) poslali su pismo UN-u u kojem traže da oni provedu istragu u slučaju Flojdove smrti te u kojem podupiru američku vladu da podigne federalne optužnice protiv policajaca uključenih u njegovo ubojstvo. 

Porodica Flojda traži reformu de-eskalacijskih tehnika, neovisnih tužbenih postupaka i autopsija za svako policijsko ubojstvo.

Pravo na život

Kramp je u izjavi medijima rekao da Sjedinjene Američke Države "već dugo imaju obrazac i praksu lišenja crnaca njihovih prava na život". 

Dodao je da je tražio zaštitu savezne vlade za bezbroj slučajeva policijske brutalnosti nad crncima, ali da američka vlada nije proglasila policijske službenike odgovornima, čak ni u slučajevima s nepobitnim video dokazima.  

- Kada se skupini ljudi bilo koje nacije desetljećima sistemski oduzimaju univerzalna ljudska prava na život, onda se morate obratiti međunarodnoj zajednici za podršku i Ujedinjenim narodima za njezinu intervenciju. Ponavljamo riječi etiopljanskog cara Hajle Selasije I (Haile Selassie I) iz njegova govora iz 1963. godine koji je uputio UN-u, a u kojem se zalagao za nastavak borbe za jednakost i pravdu, "sve dok se filozofija koja drži jednu rasu superiorniju i drugu inferiornu konačno i trajno diskreditira i napusti... sve dok boja čovjekove kože nema veće značenje od boje njegovog oka... - izjavio je adbokat porodice Flojd.

Oružani rasizam protiv Afroamerikanaca

- Komentari koje je predsjednik Donald Tramp (Trump) dao 1. juna 2020. godine u kojima je istaknuo zaštitu prava građana da nose oružje iznad prava Afroamerikanaca na život povećavaju hitnost žalbe Ujedinjenim narodima, jer vjerujemo da će njegovi komentari pobuditi nasilno ponašanje i nasilje nad Afroamerikancima - rekli su mMeđunarodni pravni stratezi.

Dodali su da je neuspjeh u rješavanju policijskog nasilja "oružani rasizam protiv Afroamerikanaca."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.