VELIKA BRITANIJA

Gradonačelnik Londona sam sebi smanjio plaću zbog pandemije

Kan, čija je godišnja plaća 170.000 eura, također je zamrznuo plaće svog tima od 15 članova

Kan: Smanjio plaću za 10 posto. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

17.6.2020

Gradonačelnik Londona Sadik Kan (Sadiq Khan) saopćio je da je smanjio svoju platu za 10 posto zbog pandemije i pozvao britansku vladu da podrži lokalne vlasti kako bi se izbjeglo smanjenje javnih usluga.

Kan, čija je godišnja plaća 170.000 eura, također je zamrznuo plaće svog tima od 15 članova, dok britanska prijestolnica rizikuje da u naredne dvije godine ima manji budžet za 550 miliona eura.

- Covid-19 je imao razorni uticaj na javne finansije Londona, koje su bile sjajne prije pandemije - naveo je u saopćenju Kan.

Prihodi londonskog transportnog operatera (TfL) su tokom pandemije opali za više od 90 posto, a prihodi od poreza su se urušili zato što brojna domaćinstva i firme više nisu u stanju da ih plaćaju.

Sadik Kan je upozorio i da će bez podrške vlade biti neophodna smanjenja budžeta policije, vatrogasaca i javnog prevoza.

- Ovo je najgori trenutak za povratak na mjere štednje - upravo kada moramo da ulažemo u oporavak u Londonu - ocijenio je on i istakao da su lokalne samouprave širom Velike Britanije suočavaju sa istim finansijskim izazovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.