AFGANISTAN

U talibanskim napadima ubijene stotine pripadnika snaga sigurnosti

Nedavni napadi terorističkih grupa i talibana naškodili su mirovnom procesu i to je za osudu, izjavio portparol predsjedničke palate

Američke snage se povukle. Ilustracija

Avaz.ba / Fena

23.6.2020

Pojačani talibanski napadi ugrožavaju mirovni proces, saopćila je afganistanska vlada u utorak nakon što je na stotine pripadnika snaga sigurnosti ubijeno tokom protekle sedmice u napadima islamističkih pobunjenika.

Talibani, koji se bore da ponovo uvedu strogi islamski zakon nakon njihovog svrgavanja s vlasti u 2001., potpisali su sporazum o povlačenju američkih vojnika sa Sjedinjenim Državama u februaru koji je imao za cilj otvoriti put za mirovne pregovore s afganistanskom vladom.        

-  Nedavni napadi terorističkih grupa i talibana naškodili su mirovnom procesu i to je za osudu – izjavio je portparol predsjedničke palate Sedik Sediki na konferenciji za novinare.

Zabilježen je nagli pad nasilja nakon Bajrama, za koji su zvaničnici izrazili nadu da će otvoriti put za razgovore.


Potpisan sporazum o povlačenju američkih vojnika. Avaz

Protekla sedmica bila je, ipak, alarmantna za afganistanske zvaničnike, uz više od 400 talibanskih napada širom zemlje u kojima je ubijen 291 pripadnik snaga sigurnosti, saopćio je Đavid Faisal, portparol Vijeća nacionalne sigurnosti.


- Talibanske akcije nisu u skladu s njihovom retorikom o miru – kazao je.


Najspornije pitanje za pokretanje mirovnih pregovora je neslaganje oko oslobađanja stotina talibanskih zatvorenika koji su učestvovali u napadima na civile.


Afganistanski zvaničnici tvrde kako vjeruju da je do porasta nasilja došlo jer talibani želi izvršiti pritisak na vladu da oslobodi te zatvorenike i da imaju jaču poziciju za buduće razgovore.


Talibani negiraju da su intenzivirali napade, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.