KATAR

Predstavnici afganistanske vlade sastali se s američkom delegacijom

Talibani su se vratili na vlast u Afganistanu 2021. godine nakon što su strane snage okončale 20-godišnje prisustvo u zemlji

Predstavnici afganistanske vlade sastali se s američkom delegacijom. Fena

FENA

31.7.2023

Afganistanska administracija, kojom upravljaju talibani, saopćila je u ponedjeljak da se sastala sa specijalnim američkim predstavnikom Tomom Vestom (West) u Kataru i razgovarala o ukidanju putovanja i drugih ograničenja za talibanske vođe i vraćanju imovine afganistanske centralne banke koja je položena u inostranstvu.

Brojne sankcije

Talibani su se vratili na vlast u Afganistanu 2021. godine nakon što su strane snage okončale 20-godišnje prisustvo u zemlji. Vladu koju je formirao islamistički pokret, koji naziva Islamski emirat Afganistan (IEA), tek, međutim, treba priznati ijedna zemlja, i suočava se sa sankcijama za putovanja i finansijskim ograničenjima.

- IEA je ponavlja da je ključno za izgradnju povjerenja da se crne liste i liste pojedinaca uklone, a bankovne rezerve odmrznu kako bi Afganistanci mogli uspostaviti ekonomiju koja se ne oslanja na stranu pomoć - navodi portparol afganistanskog ministarstva vanjskih poslova Kahar Balki (Qahar Balkhi) u saopćenju na engleskom jeziku.

Balki je saopćio da se delegacija IEA predvođena vršiocem dužnosti ministra vanjskih poslova Mavlavijem Amirom Mutakijem (Mawlawi Amirom Muttaqi), uključujući zvaničnike afganistanske centralne banke i ministarstva finansija, sastala s Vestom i 15-članom američkom delegacijom iz različitih odjela tokom dva dana u Dohi.

SAD nisu komentirale sastanak

Nije bilo trenutnog komentara Sjedinjenih Država o razgovorima.

Većina talibanskih vođa zahtijeva dozvolu Ujedinjenih nacija da putuju izvan Afganistana, a bankarski sektor zemlje razoren je finansijskim sankcijama.

Oko sedam milijardi dolara sredstava afganistanske centralne banke zamrznuto je u Banci saveznih rezervi u Njujorku u avgustu 2021. nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom nakon 20-godišnje pobune. Polovina tih sredstava sada je u švicarskom Afganistanskom fondu.

Nedavna revizija afganistanske centralne banke koju finansiraju SAD nije uspjela dobiti podršku Vašingtona za povrat bankarske imovine iz fonda sa sjedištem u Švicarskoj, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.