OTVARANJE GRANICA

Od 1. jula nova pravila za ulazak u Grčku, šta će nam biti potrebno

U potokolu se ističe da se svi putnici moraju pridržavati svih potrebnih preventivnih higijenskih mjera

Svi putnici dužni su da ispune PLF. afp

Fu. M. / Avaz.ba

28.6.2020

Putnici koji u Grčku dolaze avionom, morem ili kopnom, od 1. jula morat će popuniti poseban obrazac najmanje 48 sati prije ulaska u zemlju, na osnovu kojeg će dobiti poseban barkod (QR).

Svi putnici dužni su da ispune PLF (Passenger locator form) koji može da se skine sa zvanične stranice travel.gov.gr, pružajući detaljne informacije o mjestu polaska, trajanju prethodnog boravka u drugim zemljama i adresi tokom boravka u Grčkoj.

Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Grčke propisao je protokole za različite vidove prijevoza koje koriste putnici u tu zemlju.

Protokol za sve putnike predviđa odlazak do mjesta gdje se nalaze kontrolori koji će proveriti QR kod svakog putnika, odakle se, u zavisnosti od QR koda, usmjeravaju na mjesto za pregled (skrining) ili na izlaz (preuzimanje prtljaga ili pasoška kontrola).

Putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju. afp

Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na koronavirus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu.

Ako se pojave simptomi respiratorne infekcije, putnici moraju odmah da se obrate Operativnom centru nacionalne zdravstvene organizacije (EODI)

U potokolu se ističe da se svi putnici moraju pridržavati svih potrebnih preventivnih higijenskih mjera (upotreba maski i fizičko distanciranje).

Ako osobe koje stižu u Grčku planiraju da se zaustavljaju na više mjesta u zemlji, moraju to prijaviti, uz svoje prvobitno odredište i plan puta za narednih sedam dana

Njihovi podaci se unose u informativni sistem EODI koji je povezan s registrom COVID radi lakšeg pronalaženja kontakata u slučaju da je neko pozitivan na koronavirus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.