OTVORILI GRANICE ZA KOMŠIJE

Švicarska skinula Crnu Goru sa liste rizičnih zemalja

Predstavnici vlade saopćili su da će od ponedjeljka, 6. jula uvesti desetodnevni karantin za putnike koji iz određenih epidemiološki rizičnih zemalja stižu u Švicarsku

Slijede preporuke Savjeta EU. Ilustracija

Avaz.ba

2.7.2020

Švicarska Savezna vlada saopćila je da će slijediti preporuke Savjeta EU i od 20. jula otvoriti granice za državljane 13 zemalja. Crna Gora je skinuta sa spiska "rizičnih zemalja", ali ne i Srbija. 

Predstavnici vlade saopćili su da će od ponedjeljka, 6. jula uvesti desetodnevni karantin za putnike koji iz određenih epidemiološki rizičnih zemalja stižu u Švicarsku, a da Ministarstvo zdravlja vodi spisak koji se redovno ažurira i koji će danas biti objavljen.

Ministar zdravlja Alen Berse naveo je kao moguće zemlje na koje bi se odnosio karantin Srbiju i Švedsku, prenijeli su švajcarski mediji. Švicarska je sa spiska rizičnih zemalja skinula Alžir, Australiju, Crnu Goru, Gruziju, Japan, Kanadu, Maroko, Novi Zeland, Ruandu, Južnu Koreju, Tajland, Tunis i Urugvaj. Sa spiska su skinute i članice EU koje nisu dio Šengenske zone: Bugarska, Hrvatska, Irska, Rumunija i Kipar.

Odluka stupa na snagu od 6. jula. Ilustracija

Savjet EU objavio je spisak od 15 zemalja, uključujući i Crnu Goru, s preporukom članicama da od 1. jula otvore granice za njihove državljane. Vlada Švicarske koja nije članica Unije, ali je dio proširenog Šengena, saopćila je da će slijediti preporuku Savjeta EU, ali da će granični režim biti ublažen tek od 20. jula, a samo uslovno važiće za Kinu, ako ona uvede recipročna pravila za Švicarsku.

Osobe koje u Švicarsku stignu iz zemalja za koje bude uveden karatnin, bit će dužne da se po dolasku jave nadležnim kantonalnim vlastima. Vlada je avioprevoznicima i operatorima autobuskih linija naložila da ne prevoze bolesne putnike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.