POSLJEDNJA FAZA

Poznato kada bi mogla stići vakcina protiv korone

U toku testiranja na dobrovoljcima

Avaz.ba

Očekuje se odobrenje za upotrebu

Foto: AFP


Vakcina AZD1222 protiv koronavirusa, nazvana Oksford vakcina, koju su razvili farmaceutska kuća "Astra zeneka" i Univerzitet Oksford, ušla je u posljednju, treću fazu ispitivanja i očekuje se da će na tržištu biti već u septembru, prenosi „Kurir“.

Oksfordova vakcina, nazvana AZD1222, trenutno se testira na blizu 10.000 dobrovoljaca, starih između 18 i 55 godina, u Velikoj Britaniji, 5.000 u Brazilu i 2.000 u Južnoj Africi. Uskoro će početi testovi i na 30.000 osoba u Sjedinjenim Američkim Državama, čime je ušla u posljednju, treću fazu, poslije koje je čeka hitno odobrenje za upotrebu.

Tada će vakcina biti u upotrebi u Britaniji, SAD i nekoliko evropskih zemalja. Prema istim informacijama, već je dokazano da vakcina daje 2,6 puta više antitijela nego kod najjačih organizama koji su ih stvorili prirodnim putem.

  • Evropske zemlje potpisale ugovore

    Evropske zemlje potpisale ugovore

    Foto: AFP


Nešto ranije, 15. juna, kako je preneo Euronews, četiri članice Evropske unije (Njemačka, Francuska, Italija, Nizozemska), sklopile su ugovor sa „Astra zenekom“ o kupovini najmanje 300 miliona doza vakcine protiv kovid-19, koja se trenutno testira na Oksfordu.

Ugovore, koje su potpisali britansko-švedska kompanija i evropska Inkluzivna alijansa za vakcinu, omogućit će i da vakcina bude dostupna svim članicama EU koje izraze želju da učestvuju u inicijativi. Troškovi će vjerovatno biti pokriveni sredstvima vlada.

- Zahvaljujući ovom sporazumu, stotinama miliona Evropljana bit će dostupna vakcina Univerziteta Oksford, čim bude registrirana - izjavio je Paskal Sorio, generalni direktor kompanije „Astra zeneka“.

NA VRH

Podijeli članak na