U SVOM STILU

Tramp sam sebe hvalio, a za Bajdenovu prednost u anketama rekao da je "lažna"

Američki predsjednik konferenciju za medije pretvorio u predizbornu kampanju

Tramp: Iznio dugačak popis optužbi. AFP

Avaz.ba

15.7.2020

Počeo je sa pričom o Kini i Hong Kongu, ali brzo se prebacio na pravi razlog održavanja pres-konferencije, svog izbornog protivnika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Donald Tramp (Trump) obratio se novinarima sa govornice u vrtu Bijele kuće i sasuo bujicu kritika na svog demokratskog protivnika, pretvarajući konferenciju za medije u predizbornu kampanju, prenosi AFP.

U dugačkom isprekidanom monologu u trajanju od gotovo sat, republikanski milijarder, koji 110 dana prije izbora zaostaje u prognozama za Bajdenom, iznio je svoju frustraciju.

Aktuelni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država pročitao je dugački popis optužbi protiv svog suparnika, optuživši ga da se spušta prema "radikalnoj ljevici" i ponudio apokaliptičnu sliku Sjedinjenih Država pod Bajdenom kao predsjednikom.

Tramp je optužio Bajdena da se "uplašio" Kine i da želi "ubiti" američki energetski sektor. Dodao je da će njegova politika "rušiti" privredu te je još jednom spomenuuo Bajdenovog sina Hantera, aludirajući na njegovu ulogu u upravnom odboru ukrajinske kompanije koja je optužena za malverzacije.

- Gdje je Hanter – pitao je Tramp.

Napade na rivale miješao je sa gromoglasnim pohvalama za ono što vidi kao svoje uspjehe.

Bajden: Vratiti novac poreznim obveznicima. AFP

Pohvalio je vlastitu reakciju na globalnu pandemiju tvrdeći da su postupci njegove administracije spasili "milione" života, usprkos tome što su SAD apsolutno najugroženija zemlja koronavirusom.

No, predstavnici medija, koji su prisustvovali konferenciji, nisu bili impresionirani predsjednikovim izlaganjem. Prvi novinar je pitao Trampa „vidi li sebe kao autsajdera koji gubi izbore?“.

- Ne, ne znam – odgovorio je Tramp, koji je za rezultate višestrukih anketa na državnom nivou rekao da su „lažne“.

Bajdenov tabor odgovorio je nešto kasnije napadom na Trampovu odluku da se upusti u kampanju tokom službenog događaja u Bijeloj kući.

- Američkom poreznom obvezniku trebalo bi biti nadoknađena zloupotreba sredstava u ovom spektaklu – izjavila je Bajdenova direktorica za komunikacije Kejt Bedingfild (Kate Bedingfield).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.