RUSIJA

Više stotina osoba izašlo na proteste protiv Putina

Aktivisti opozicije kažu da je glasanje bilo nelegitimno i da je vrijeme da se Putin povuče s vlasti

Oko 500 demonstranata pozivalo je Putina da podnese ostavku. AFP

Avaz.ba

15.7.2020

Više stotina osoba izašlo je večeras na proteste u centralnoj Moskvi protiv ustavnih reformi uvedenih početkom ovog mjeseca koje daju predsjedniku Vladimiru Putinu mogućnost da ostane na vlasti još 16 godina, pišu agencije.

Oko 500 demonstranata, od kojih su mnogi nosili maske na kojima je pisalo "Ne", pozivalo je Putina da podnese ostavku i držali su transparente protiv reformi. 

Glasanje ranije ovog mjeseca izmijenilo je ruski ustav, dajući Putinu pravo da se kandiduje za još dva predsjednička mandata, što je Kremlj opisao kao trijumf.

Aktivisti opozicije kažu da je glasanje bilo nelegitimno i da je vrijeme da se Putin, koji je vladao Rusijom više od dvije decenije kao predsjednik ili premijer, povuče s vlasti. 

- Došao sam da potpišem peticiju protiv ustavnih reformi, jer sam nacionalista - rekao je jedan četrdesetogodišnjak u crnoj majici dok su demonstranti uzvikivali "Putin je lopov".

Četrnaestogodišnja Vasilisa rekla je da je takođe potpisala peticiju, jer "je Putin kriv za siromaštvo u našoj zemlji".

Dvojica ruskih aktivista uključenih u kampanju protiv ustavnih reformi privedeni su prošle sedmice, a pretreseni su domovi petorice ostalih, uoči zakazanih protesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.