TURSKA

Erdoan: Pretvaranje Aja Sofije u džamiju je stvar suvereniteta

Erdoan je dalje kazao da Uprava za vjerske poslove Turske vrši pripreme za početak molitvi u Aja Sofiji, a što će se dogoditi 24. jula

Erdoan: Proces u vezi s Aja Sofijom je pitanje suvereniteta. Agencije

Avaz.ba

17.7.2020

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da je odluka o oduzimanju statusa muzeja i vraćanju statusa džamije Aja Sofije pitanje suvereniteta Turske, javlja ju agencije.

Reakcije iz inozemstva nas ni po čemu ne obavezuju. Proces u vezi s Aja Sofijom je pitanje suvereniteta. Niko izvana ne može uticati na odluke koje se tiču našeg suvereniteta - poručio je Erdoan u obraćanju novinarima nakon što je klanjao džumu-namaz u istanbulskoj džamiji “Hazreti Ali“. 

Erdoan je dalje kazao da Uprava za vjerske poslove Turske vrši pripreme za početak molitvi u Aja Sofiji, a što će se dogoditi 24. jula.

Ističući kako će na prvom namazu u naredni petak u Aja Sofiji moći prisustvovati između 1.000 i 1.500 vjernika, Erdoan je kazao da će biti poduzete sve adekvatne preventivne mjere borbe protiv širenja koronavirusa. 

- Prirodno pravo našeg naroda je da nakon 86 godina ponovo da status džamije Aja Sofiji i da se ona otvori za vjerske obrede. To smo i učinili i to nije važno samo za Tursku, već i za cijeli islamski svijet - kazao je Erdoan.

Da se Aja Sofija otvori za vjerske obrede. Agencije

Komntirajući napade koje armenske snage proteklih dana izvode na pogranične položaje azerbejdžanske vojske, Erdoan je poručio da će Turska uvijek podržavati Azerbejdžan.

- Nikada neće samu ostaviti našu azerbejdžansku braću. Nagorno Karabah je pod okupacijom. Trilateralna Minsk grupa to pitanje neriješeno na stolu drži već 25-30 godina - kazao je Erdoan.

Na upit novinara Erdoan da prokomentira i situaciju u Libiji poručio je da Turska podržava međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva Libije i libijski narod.

- I dalje ćemo preuzimati odgovornost u Libiji kao što smo i dosad činili. Nećemo samu ostaviti našu libijsku braću. Naši odnosi sa Libijom traju duže od 500 godina - poručio je Erdoan.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.