TURSKA

Erdoan: Pretvaranje Aja Sofije u džamiju je stvar suvereniteta

Erdoan je dalje kazao da Uprava za vjerske poslove Turske vrši pripreme za početak molitvi u Aja Sofiji, a što će se dogoditi 24. jula

Avaz.ba

Erdoan: Proces u vezi s Aja Sofijom je pitanje suvereniteta

Foto: Agencije


Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da je odluka o oduzimanju statusa muzeja i vraćanju statusa džamije Aja Sofije pitanje suvereniteta Turske, javlja ju agencije.

Reakcije iz inozemstva nas ni po čemu ne obavezuju. Proces u vezi s Aja Sofijom je pitanje suvereniteta. Niko izvana ne može uticati na odluke koje se tiču našeg suvereniteta - poručio je Erdoan u obraćanju novinarima nakon što je klanjao džumu-namaz u istanbulskoj džamiji “Hazreti Ali“. 

Erdoan je dalje kazao da Uprava za vjerske poslove Turske vrši pripreme za početak molitvi u Aja Sofiji, a što će se dogoditi 24. jula.

Ističući kako će na prvom namazu u naredni petak u Aja Sofiji moći prisustvovati između 1.000 i 1.500 vjernika, Erdoan je kazao da će biti poduzete sve adekvatne preventivne mjere borbe protiv širenja koronavirusa. 

- Prirodno pravo našeg naroda je da nakon 86 godina ponovo da status džamije Aja Sofiji i da se ona otvori za vjerske obrede. To smo i učinili i to nije važno samo za Tursku, već i za cijeli islamski svijet - kazao je Erdoan.

  • Da se Aja Sofija otvori za vjerske obrede

    Da se Aja Sofija otvori za vjerske obrede

    Foto: Agencije


Komntirajući napade koje armenske snage proteklih dana izvode na pogranične položaje azerbejdžanske vojske, Erdoan je poručio da će Turska uvijek podržavati Azerbejdžan.

- Nikada neće samu ostaviti našu azerbejdžansku braću. Nagorno Karabah je pod okupacijom. Trilateralna Minsk grupa to pitanje neriješeno na stolu drži već 25-30 godina - kazao je Erdoan.

Na upit novinara Erdoan da prokomentira i situaciju u Libiji poručio je da Turska podržava međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva Libije i libijski narod.

- I dalje ćemo preuzimati odgovornost u Libiji kao što smo i dosad činili. Nećemo samu ostaviti našu libijsku braću. Naši odnosi sa Libijom traju duže od 500 godina - poručio je Erdoan.

Više o temi Recep Tayyip Erdogan

TURSKI PREDSJEDNIK
Erdoan: Djelovanje Egipta u Libiji ilegalno
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na