OGRANIČEN BROJ VJERNIKA

Saudijski zvaničnici utvrdili: Hadž počinje 29. jula

Oni koji budu željeli doći u Mekku morat će prvo obaviti testiranje na koronavirus

Zvaničnici tvrde da će u hodočašće biti ograničeno na 1.000 ljudi. Agencije

Avaz.ba

21.7.2020

Ovogodišnji hadž, u kojem će, odlukom saudijskih vlasti, zbog pandemije koronavirusa, moći prisustvovati oko 1.000 vjernika, počet će 29. jula, objavio je zvanični Rijad.

Centralni događaj, hodočašće na planini Arafat, pada u četvrtak - objavila je Saudijska novinska agencija (SPA), citirajući odluku Vrhovnog suda, uz dodatak da je srijeda prvi dan godišnje ceremonije. 

Termin obavljanja hadža utvrđuje se prema poziciji Mjeseca, u skladu s islamskim lunarnim kalendarom. 

Prošlog mjeseca je Saudijska Arabija objavila da će pristup hadžu biti "jako ograničen", zbog pandemije korona virusa, kojim je sada u toj zemlji zaraženo više od 250.000 osoba.

Hadž svake godine u Mekku privuče oko 2,5 miliona vjernika. Agencije

Hadž i Umra privlače milione muslimana iz cijelog svijeta, koji saudijskoj ekonomiji donosu oko 12 milijardi dolara godišnje.

Iako zvaničnici tvrde da će u hodočašće biti ograničeno na 1.000 ljudi, koji se već nalaze u Saudijskoj Arabiji, stranci i državljani ove zemlje, u nekim novinskim izvještajima navodi se da će moći učestvovati i do 10.000 vjernika.

Hadž neće biti dostupan za hodočasnike koji dolaze iz inostranstva, po prvi put u modernoj historiji Saudijske Arabije.

Oni koji budu željeli doći u Mekku morat će prvo obaviti testiranje na koronavirus, a nakon obavljanja hadža će morati biti u kućnom karantinu, tvrde zdravstveni zvaničnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.