TOKOM LETA IZNAD SIRIJE

Pilot potvrdio da su iranski putnički avion presrela dva američka bombardera

Ipak se radilo o dva borbena američka aviona. Ilustracija

Avaz.ba

24.7.2020

Dva američka borbena aviona presrela su iranski putnički avion iznad sirijskog zračnog prostora, zbog čega je pilot brzo morao da promijeni visinu letenja kako bi izbjegao sudar. Ovaj manevar izazvao je lakše povrede nekolicine putnika, prenosi Reuters.

Zvanična državna novinska agencija Irana IRIB najprije je saopćila da je iranski putnički avion presreo jedan izraelski avion, ali je kasnije objavila da je, prema navodima samog pilota, riječ o dva američka aviona. On je rekao da je kontaktirao pilote dva borbena aviona da ih upozori da drže sigurnu distancu kada su se oni identificirali kao Amerikanci.

Iranski avion kompanije "Mahan Air" letio je iz Teherana za Bejrut, gdje je sigurno sletio, svi putnici su napustili avion, a nekoliko ih je zadobilo lakše povrede.


Incident će, najvjerovatnije, dovesti do zaoštravanja dugogodišnjih tenzija između Irana i Sjedinjenih Država.

Naime, Izrael i SAD već duže optužuju "Mahan Air" da prenosi oružje za gerilce povezane s Iranom, koji se bore u Siriji i drugim zemljama. Sjedinjene Američke Države su 2011. godine uvele sankcije ovom avioprijevozniku, a tenzije između SAD-a i Irana produbljene su 2018., kada je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) napustio iranski sporazum o nuklearnom naoružanju sa šest svjetskih sila i ponovo uveo ekonomske sankcije ovoj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.