KOSOVO

Tači i Hoti: Dijalogom samo do međusobnog priznavanja

Moramo da razjasnimo odnos države Kosovo i Srbije, rekao Tači

Hoti i Tači o dijalogu sa Srbijom. anadolija

Fu. M. / Avaz.ba

24.7.2020

Predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) izjavio je posijle sastanka sa premijerom Avdulahom Hotijem (Avdullah) da je za Kosovo važno da u dijalogu sa Srbijom za stolom budu i Sjedinjene Države i Evropska unija, te da se ne dozvoliti da se dijalog spusti na tehnički nivo.

- Moramo sačuvati i ojačati svoj državni identitet i treba da imamo temu diskusije, a onda dođemo do drugih pitanja. Moramo da razjasnimo odnos države Kosovo i Srbije. Dakle, trebalo bi da se desi uzajamno priznavanje i ni u kom slučaju ne smijemo dozvoliti da se ovaj proces spusti na tehnički nivo, jer je odnos između Kosova i Srbije čisto politički, a ne tehnički. Tehnički nivo znači status-kvo i poštovanje agende Srbije, a sa druge strane gledat ćemo na interese naše države, interese našeg društva - rekao je Tači.

Premijer Hoti je rekao da je informirao predsjednika o sastanku u Briselu, te je napomenuo da će osigurati da dijalog ne spadne na tehnički nivo, uz nadu da će biti završen narednih mjeseci.

- Svi zajedno ćemo osigurati da dijalog ni u jednom trenutku ne sklizne na tehnički nivo, već ćemo se usredsrediti na naš glavni cilj, a to je međusobno priznavanje i normalizacija odnosa. Trudimo se dati sve od sebe da koordiniramo čitavu aktivnost sa našim međunarodnim partnerima, jer je od vitalnog značaja da svi budu uključeni - rekao je Hoti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.