SUĐENJE U HAGU

Hašim Tači ne negira da su zločine počinili neki Albanci

Lokalni nivo (OVK) je imao moć, kazao je Kehoe

Hašim Tači: Jučer rekao da nije kriv. Twitter

A. O.

4.4.2023

Odbrana bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija (Hashima Thacija) danas je tvrdila, pred sudom u Hagu, da on nije imao komandu i kontrolu nad OVK, niti nad "odmetnutim elementima" te paravojske koji su počinili zločine nad Albancima, Romima i Srbima.

Branilac Greg Kehoe je kazao da Tači ne negira da su "zločine počinili neki Albanci", ali "odbacuje da je to bila politika vodstva OVK" i da su zlodjela bila sistematska i raširena.

"Nije kontrolisao OVK"

Istovremeno, odbrana je tvrdila da "Hašim Tači nije kontrolisao OVK, već su to su radili komandanti operativnih zona".

- Lokalni nivo (OVK) je imao moć... Nije bilo efektivne komande i kontrole nad cijelom OVK - kazao je Kehoe.

Optužnica Tačija (54) i trojicu saoptuženih članova Glavnog štaba OVK tereti za krivična djela u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih su 102 ubijena, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

- Ko je imao komandu i kontrolu nad centrima za pritvor? Odgovor je jasan: ljudi na lokalnom nivou i komandanti operativnih zona (OVK) - naglasio je Tačijev branilac, prenosi Beta.

Izjašnjenje o krivici 

Podsjećamo, suđenje protiv Hašima Tačija (Hashima Thacija) i saoptuženih Kadrije Veslija, Redžepa Selimija (Rexhepa) i Jakupa Krasnićija (Krasniqija), bivših čelnika Oslobodilačke vojske Kosova počelo je jučer u Hagu.

Bivši komandant OVK-a Hašim Tači (Hashin Thaci) jučer se izjasnio da nije kriv po optužnici za ratne zločine pred specijalnim sudom u Hagu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.