POMEO KONKURENCIJU

Izbori na bjeloruski način: Lukašenkov rival pobjegao u Rusiju

Kandidat opozicije izrazio zabrinutost da su vlasti počele proces kojim bi mu bilo uskraćeno pravo na roditeljstvo

Lukašenko: Izbori narednog mjeseca. Arhiv

Avaz.ba / Srna

24.7.2020

Kandidat opozicije na predsjedničkim izborima koji se održavaju narednog mjeseca u Bjelorusiji, Valerij Cepkalo, pobjegao je u Rusiju sa dvojicom sinova, saopćeno je danas iz njegovog izbornog štaba.

Cepkalo je izrazio zabrinutost da su vlasti počele proces kojim bi mu bilo uskraćeno pravo na roditeljstvo. U saopćenju Cepkalovog predizbornog štaba navodi se da su zvaničnici tužilaštva došli u školu u koju su išli njegovi sinovi i tražili pisane izvještaje o tome kako porodica ne vodi dovoljno brige o djeci.

- Nismo imali izbora. Pozvali su me zabrinuti ljudi i rekli da ne žele da potpisuju izvještaje, ali da ih primoravaju na to, te da prikupljaju nešto loše protiv nas i da bi naredni korak bio uskraćivanje prava na roditeljstvo - naglasila je Cepkalova supruga Veronika, koja je ostala u zemlji kako bi vodila kampanju protiv aktuelnog predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Cepkalo je otišao u inostranstvo nekoliko dana nakon što je drugi kandidat opozicije Svetlana Tihanuskaja prebacila svoje dvoje djece na nepoznatu lokaciju u EU. Ona je dobila anonimne prijetnje da će joj djeca biti odvedena.

Cepkalu je zabranjeno da se kandiduje pošto je Centralna izborna komisija saopštila da mu nedostaju neophodni potpisi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.