KONTROVERZNI ZAKON

Erdoan ispunio obećanje: Turska će imati veći nadzor nad društvenim mrežama

Kritičari su zabrinuti zbog utjecaja zakonodavstva na slobodu govora

Erdoan: Pooštrena kontrola društvenih mreža. Arhiv

Avaz.ba

29.7.2020

Turski parlament jučer je usvojio kontroverzni prijedlog zakona koji će vladi dati veći nadzor nad društvenim mrežama, prenosi AFP.

Prema novom zakonu, divovi poput Facebooka i Twittera morali bi imati lokalne predstavnike u Turskoj i pridržavati se naredbi turskih sudova za uklanjanje određenih sadržaja ili se suočiti s velikim kaznama. Kritičari su zabrinuti zbog utjecaja zakonodavstva na slobodu govora.

Zakon bi utjecao na društvene mreže koje imaju više od milion posjeta svaki dan te predlaže da se serveri s podacima turskih korisnika moraju pohraniti u Turskoj. Prijedlog Zakona podnijeli su vladajući AKP i njegov partner MHP, koji imaju većinu u Parlamentu. Zakon je usvojen nakon rasprava koje su počele u utorak i trajale u srijedu.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) obećao je pooštriti vladinu kontrolu nad društvenim mrežama početkom ovog mjeseca nakon što je rekao da su "mračni" korisnici vrijeđali ministra finansija Berata Albajraka (Albayrak) i njegovu suprugu Esru, inače Erdoanovu kćerku, nakon rođenja njihovog četvrtog djeteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.