ODLUKE

Pritisak na sirijskog lidera: Vašington uveo sankcije Asadovom sinu

Ministarstvo finansija SAD saopćilo je da je uvelo sankcije uglednom sirijskom biznismenu Vasimu el Katanu i još devet preduzeća

Stejt department. Arhiv

Avaz.ba / Srna

29.7.2020

Američki Stejt department uveo je sankcije Hafezu el Asadu, sinu predsjednika Sirije Bašara el Asada, čime održava pritisak na sirijskog lidera i njegov uži krug ljudi.

Osim toga, Ministarstvo finansija SAD saopćilo je da je uvelo sankcije uglednom sirijskom biznismenu Vasimu el Katanu i još devet preduzeća zbog navodnog "obogaćivanja sirijskih vlasti izgradnjom luksuznih nekretnina".

Sankcije Ministarstva su rezultat usvojenog Cezarevog zakona o zaštiti sirijskih građana, koji je nazvan po sirijskom policajcu koji je predao fotografije na kojima se, navodno, nalazi nekoliko hiljada "žrtava torture koju su sprovodile Asadove vlasti".

SAD su prošlog mjeseca počele da sprovode taj zakon, ekonomskim sankcijama i zabranama putovanja zbog navodnog kršenja ljudskih prava i blokiranja procesa pronalaženja rješenja za graćanski rat koji u Siriji traje već devet godina, piše AP.

Zakonom se kažnjavaju sva fizička i pravna lica koja posluju sa sirijskim vlastima.

Hafez Asad (19) je prvo od troje djece sirijskog predsjednika koje se pominje u kontekstu američkih sankcija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.