PROŠIRENI SPISAK

Ko je Bosanac povezan sa firmom koja je na crnoj listi Stejt Departmenta

Davor Savičić, kodnog imena Vuk, dugogodišnji pripadnik zločinačkih jedinica

N. Ajnadžić / Avaz.ba

Ruski plaćenici na svjetskim ratištima: SAD se bore protiv malignog utjecaja

Foto: Agencije


Američki Stejt department objavio je novu listu kompanija koje su pod sankcijama zbog djelovanja protiv američkih interesa. Ruska kompanija “M Invest” našla se na crnoj listi Američkog ureda za kontrolu strane imovine (Office of Foreign Assets Control - OFAC) zbog veza s ruskim tajkunom Jevgenijem Prigožinom.

Zone sukoba

Interesantno je da je s ovom kompanijom i Prižoginom povezan i zloglasni plaćenik Davor Savičić, rodom iz Doboja, bivši pripadnik zločinačkih odreda u Bosni i Hercegovini, Srbiji, ali i Ukrajini i Siriji. Protiv Savičića u BiH nije, prema dostupnim podacima, pokrenuta bilo kakva istraga.

Sjedinjene Američke Države posljednjih godina se sankcijama bore protiv negativnog ruskog utjecaja u svijetu, ali i našoj regiji, kao i protiv destabilizacije koju on donosi. Prigožin se smatra, između ostalog, finansijerom privatne vojne kompanije “Wagner” (Private Military Company Wagner - PMC). Ona, prema nalazima medija, zapravo važi za rusku paravojnu organizaciju, dok je Prigožin ruski oligarh i blizak saradnik predsjednika Rusije Vladimira Putina.

To je tajna kompanija koja nema adresu, broj telefona ili neke službene podatke, a regrutira stotine bivših ruskih vojnika, većinom specijalaca. Posljednjih nekoliko godina sve su prisutniji u zonama sukoba, a prošle godine su je SAD sankcionirale zbog povezanosti sa separatistima u istočnoj Ukrajini.

Savičić je, kako su ranije objavljivali svjetski mediji, među kojima i „Guardian“, dio “PMC Wagnera”, a njegovo stalno prebivalište je u ruskom Himkiju. Ima čak i svoje kodno ime - Vuk (Wolf). On je ranije negirao svako svoje djelovanje u ovoj paravojnoj organizaciji te isticao da se bavi građevinskim poslovima.

- U Doboju imam porodicu, a sina iz prvog braka namjeravam dovesti sebi. U RS i Srbiju ne planiram dolaziti. Građevina mi je jedini posao, a s ratovanjem nemam nikakve veze - govorio je Savičić za srbijanske medije.

  • Savičić: Tvrdi da se  bavi građevinom

    Savičić: Tvrdi da se bavi građevinom

    Foto: Agencije


Obuka u selu

Međutim, priznao je da je neko vrijeme proveo na istočnoukrajinskom ratištu u okolici grada Luhanska, ali da je nakon ranjavanja završio svoj ratni put. 

Denis Korotkov, novinar ruskog nezavisnog medija, naveo je kako je Savičić bio dio “Wagnera” te da za to postoje dokazi. Tvrdi da su Savičića nekoliko puta svjedoci vidjeli u kampu za obuku u ruskom selu Molkinu, neformalnom sjedištu “Wagnera”. Korotkov je otkrio kako firma “Wagner” šalje vojnike u Siriju te da su direktno učestvovali u borbama za oslobađanje Palmire tokom aprila 2016. godine. Iako u to vrijeme službeno nisu postojali, otkrio je da su u borbama za Palmiru učestvovali i borci “Wagnerovog'' srpskog voda. Kako je objavio, nisu imali veliko značenje, a riječ je o grupici s 10 ili 20 ljudi. Kazao je kako mu izvori govore da se u “Wagneru” nalazi nekoliko ljudi s Balkana, ali da se nije raspitivao za njihova državljanstva jer mu nisu bili bitni za istragu.

Zločin u Beranima

Za Savičićevo ime domaća javnost je čula 2001. godine, kada je optužen kao jedan od učesnika nezapamćenog zločina u Beranima, kada je od podmetnutog eksploziva u kafe-baru “Holivud” ubijeno šest osoba. Sud je 2009. godine Savičića oslobodio krivice u ovom slučaju.

Ratovali i u Siriji

Kompanija “PMC Wagner” odigrala je i veliku ulogu u Siriji. Desetak plaćenika ubijeno je ili ranjeno u američkim napadima u februaru, koji su uslijedili nakon napada na grupu koju podržavaju SAD. Njihova meta bilo je jedno od najbogatijih naftnih polja u Siriji u provinciji Dir Ezor. Bijela kuća, kako navode mediji, pokušavala je sakriti detalje okršaja američkih snaga s ruskim plaćenicima. Navodno se stotinu ruskih plaćenika borilo uz sirijske vojnike, a njih je ubilo oko 40 američkih komandosa, uz značajnu podršku iz zraka. Pucnjavu je, navodno, Pentagon opisao kao čin samoodbrane zbog napada jedinica prosirijskih vladinih snaga.

Više o temi Rusija

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na