CRNA LISTA

Ko u BiH strahuje od novih američkih sankcija

Bankarski sektor u RS u panici, masovno se gase računi. Zatvoren račun humanitarnoj organizaciji Gorice Dodik

Stejt department: Odzvonilo crnolistašima. AP

D. H. - M. Sm.

25.3.2024

Iako su je mnogi potcjenjivali, crna lista Sjedinjenih Američkih Država sada zadaje ozbiljnije glavobolje njenim protagonistima, a u paniku je dospio i cjelokupni bankarski sektor u Republici Srpskoj. Naime, tokom posjete Sarajevu Ana Moris (Anna Morris), pomoćnica državnog sekretara za finansije SAD, imala je posebnu poruku.

- Da sam ja banka ovdje, ja bih bila zaista vrlo oprezna - poručila je Moris.

Onemogućen rad

Sankcije povezane s BiH, kazala je Moris, odnose se ne samo na sankcionirane osobe ili subjekte nego nose rizik za svakoga ko podržava takve osobe ili takve subjekte.

Ova poruka je, razumljivo, izazvala haos u bankama koje imaju sjedište u RS, uglavnom tri koje imaju saradnju s osobama s crne liste iz ovog entiteta, i pojedine su praktično, da zaštite sebe, počele sa zatvaranjem računa osobama i pravnim subjektima koji su pod sankcijama SAD.

Tako je zbog američkih sankcija banka zatvorila račun humanitarnoj organizaciji „Srpska kuća“ Gorice Dodik, kćerke predsjednika RS Milorada Dodika, čime je onemogućen njen daljnji rad. Njoj i njenom bratu Igoru ministarstvo finansija SAD je u oktobru 2023. godine uvelo sankcije.

Poruke su dobro shvatili i crnolistaši u ovom entitetu, pa su sami počeli zatvarati račune u bankama. Tako je Dodik najavio zatvaranje svojih bankovnih računa u svim bankama u kojima ih posjeduje, pozivajući i ostale koji su pod američkim sankcijama da učine isto, kazavši da bankarski sektor ne bi trebao trpjeti zbog njih.

Isto je učinio i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, koji je još i prije ovog poziva zatvorio sve svoje račune u bankama.

I dok su u RS američke poruke shvatili krajnje ozbiljno i odlučili djelovati, u FBiH su, čini se, još opušteni kada su u pitanju računi crnolistaša i saradnja s njima. A razloga za zabrinutost ima itekako.

Osmica i Fadil

I iz Federacije BiH brojne osobe dospjele su na američku crnu listu, a među njima su, između ostalih, Fadil Novalić, Marinko Čavara, Osman Mehmedagić i mnogi drugi.

S obzirom na to da su u pitanju milioni maraka, može se očekivati da će banke donijeti racionalniju odluku kojom će prekinuti saradnju.

Usto, najavljen je novi krug sankcija za političare u BiH, ali i u regionu. Američki diplomata u penziji i bivši ambasador OSCE-a u BiH Džonatan Mur (Jonathan Moore) rekao je da su sankcije alat kojim se neodgovorni političari nastoje prisiliti da promijene svoje stavove i retoriku. Također, kazao je da će novim ciklusom sankcija, osim srpskih, biti obuhvaćeni i neki bošnjački i hrvatski političari, koji, prema ocjeni SAD, sprečavaju napredak BiH.

Biznis propao

Još veći problem zbog sankcija imat će firme koje su u vlasništvu crnolistaša ili njihovih članova porodice. One će biti onemogućene da vrše bilo kakve transakcije, teško će isplaćivati plaće, kupovati robu ili je pak prodavati. 

A sve će to, osim direktne blokade, odvraćati i druge kompanije i institucije da sarađuju s takvim pojedincima i kompanijama povezanim s njima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.