UHAPŠEN BIZNISMEN

Kupio Lamborghini od novca koji je dobio kao pomoć države zbog koronavirusa

On je optužen za prevaru, lažnu izjavu i transakcije nezakonito stečenim novcem

Za Lamborghini Huracan dao 318.497 dolara. Agencija

Z. K. / Avaz.ba

4.8.2020

Dejvid T. Hajns (David T. Hines) optužen je za neprimjerenu upotrebu sredstava, koje je dobio kao pomoć države zbog koronavirusa. I dok svako od nas ima drugačiju definiciju potrebnog neophodnog troška, teško da je vlada bilo koje države na umu imala kupovinu Lamborghinija, prilikom planiranja raspodjele pomoći malim biznisima, kako bi oni zadržali svoje zaposlene i svoja vrata otvorena, tokom pandemije koronavirusa.

Ipak, jedan biznismen sa Floride je uradio upravo to. Hajns, preduzetnik iz Majamija, uhapšen je prošlog ponedeljka, zbog sumnje da je potrošio skoro četiri miliona dolara federalnih zajmova na novi Lamborghini i druge luksuzne sitnice. On je optužen za prevaru, lažnu izjavu i transakcije nezakonito stečenim novcem, kako javlja NewYor Times. Ukoliko bude proglašen krivim, 29-godišnjak bi mogao da dobije kaznu zatvora od 70 godina.

Prema navodima, njegov advokat nije želio da komentira optužbe, ali je rekao da je njegov klijent legitimni biznismen, koji je pogođen pandemijom i koji jedva čeka da kaže svoju stranu priče kada za to dođe vrijeme.


Hajns: U vrijeme hapšenja, vlasti su zaplijenile njegov automobil. Agencija

Poput brojnih drugih vlasnika biznisa iz Sjedinjenih Amričkih Država, Hajns je prvo zatražio pomoć od federalnog Paycheck Protection programa u aprilu, kako tvrde tužioci. U svojoj prijavi, on je naveo da upravlja sa četiri kompanije, ima 70 zaposlenih radnika i četiri miliona dolara mjesečnih troškova. Do sljedećeg mjeseca, pomoć je počela da stiže, u formi 3.984.557 miliona dolara, mada su njegovi zahtjevi ukupno potraživali 13.543.741 dolar.

Ipak, revizija njegovih finansija prikazala je da je mali dio tog novca korišten za legitimne poslovne troškove. Umjesto toga, on je veći dio novca potrošio na sebe, kupivši sebi Lamborghini Huracan od 318.497 dolara, na dvije uplate “majci” u visini od 30.000 dolara, dok je 8.500 dolara otišlo juvelirskoj kompaniji Graff, više od 7.000 dolara Setai Hotelu i 4.500 dolara robnoj kući, Saks Fifth Avenue.

U vrijeme hapšenja, vlasti su zaplijenile njegov automobil, koji je bio registriran sa njegovim imenom i imenom jedne firme, zajedno sa 3,4 miliona dolara sa njegovog bankovnog računa. Revizija je, također, otkrila da su Hajnsovi mjesečni poslovni troškovi bili oko 200.000 dolara, dok za dva njegova biznisa nisu pronađeni dokazi o postojanju. Dva koja su pronađena, ranije su bila umješana u brojne nezakonite aktivnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.