NOVI DETALJI TRAGEDIJE

Ovo je ruski tajkun koji je ostavio brod pun eksplozivnog tereta u Bejrutu

Libanske vlasti na kraju su pustile šest od deset članova posade da se iskrcaju, a četvorica su ostali zarobljeni na brodu punom eksplozivnog tereta gotovo godinu

Avaz.ba

6.8.2020

Grečuškin: Proglasio bankrot i ostavio brod. Screenshot: Ren TV

Igor Grečuškin, ruski državljanin s navodnim prebivalištem u Limasolu na Kipru, vlasnik je zlosretnog broda koji je prenosio opasni teret koji je, sedam godina kasnije, eksplodirao i prouzročio nezamislivo uništenje u Bejrutu, prenosi Index.hr.

Riječ je, podsjetimo, o 2.750 tona amonijevog nitrata, hemijskog spoja koji se inače koristi kao umjetno gnojivo, ali u određenim situacijama može se koristiti i kao eksploziv, ili nehotice izazvati eksploziju, kao što se, nažalost, dogodilo u bejrutskoj luci.

Gnojivo je, naime, u hangaru u luci glavnom grada Libana bilo uskladišteno od 2014. godine do danas, bez sigurnosnih mjera koje bi spriječile katastrofu koja se dogodila.

Bejrut nakon eksplozije. AFP

Sa tim je teretom brod pod moldavskom zastavom "MV Rhosus" "zaglavio" u bejrutskoj luci u oktobru 2013. godine. No, odredište "Rhosusa", koji je isplovio iz Batumija u Gruziji, uopće nije bio Liban nego Mozambik.

Međutim, kako CNN izvještava na temelju dokumenata koje je dobio na uvid, kapetan Boris Prokošev zaustavio je brod u Grčkoj kako bi napunio gorivo.

Tada mu je vlasnik Grečuškin, navodno direktor "Teto Shippinga", javio da je ovoj kompaniji ponestalo novca i da će u Bejrutu morati pokupiti dodatni teret kako bi se pokrili putni troškovi.

Ruski portal "Siberian Times" pak piše da se brod u Bejrutu zaustavio zbog kvara. U svakom slučaju, kada je brod pristao u Bejrutu, lokalne lučke vlasti su ga zadržale zbog "grubih prekršaja u upravljanju plovilom" odnosno "nedostatka dokumenata i uvjeta nužnih za prijevoz", neplaćenih naknada luci te pritužbi ruske i ukrajinske posade.

Eksplozija se desila u luci. AFP

Posada sastavljena od osam Ukrajinaca i dvojice Rusa bila je prisiljena ostati na brodu, a vlasnik Grečuškin proglasio je bankrot i naprosto "ostavio brod", tvrdi posada. Libanske vlasti na kraju su pustile šest od deset članova posade da se iskrcaju, a četvorica su ostali zarobljeni na brodu punom eksplozivnog tereta gotovo godinu.

Prema e-mailovima koje su razmjenjivali Prokošev i njegov advokat Čarbel Dager (Charbel Dagher), amonijev nitrat iskrcan je u bejrutskoj luci i pohranjen u skladištu. Potom su ga ondje vlasti držale šest godina, unatoč ponovljenim upozorenjima direktora libanske carine Badrija Dahera da se radi o "ekstremno opasnom" teretu.

CNN je na uvid dobio dokumente u kojima se vidi kako su se Daher i njegov prethodnik više puta od 2014. godine obraćali bejrutskim sudovima kako bi opasan teret pokušali odložiti na neko drugo mjesto.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.