NOVI DETALJI TRAGEDIJE

Ovo je ruski tajkun koji je ostavio brod pun eksplozivnog tereta u Bejrutu

Libanske vlasti na kraju su pustile šest od deset članova posade da se iskrcaju, a četvorica su ostali zarobljeni na brodu punom eksplozivnog tereta gotovo godinu

Avaz.ba
06.08.2020 21:34
  • Grečuškin: Proglasio bankrot i ostavio brod
    Grečuškin: Proglasio bankrot i ostavio brod Foto: Screenshot: Ren TV

Igor Grečuškin, ruski državljanin s navodnim prebivalištem u Limasolu na Kipru, vlasnik je zlosretnog broda koji je prenosio opasni teret koji je, sedam godina kasnije, eksplodirao i prouzročio nezamislivo uništenje u Bejrutu, prenosi Index.hr.

Riječ je, podsjetimo, o 2.750 tona amonijevog nitrata, hemijskog spoja koji se inače koristi kao umjetno gnojivo, ali u određenim situacijama može se koristiti i kao eksploziv, ili nehotice izazvati eksploziju, kao što se, nažalost, dogodilo u bejrutskoj luci.

Gnojivo je, naime, u hangaru u luci glavnom grada Libana bilo uskladišteno od 2014. godine do danas, bez sigurnosnih mjera koje bi spriječile katastrofu koja se dogodila.

  • Bejrut nakon eksplozije
    Bejrut nakon eksplozije Foto: AFP

Sa tim je teretom brod pod moldavskom zastavom "MV Rhosus" "zaglavio" u bejrutskoj luci u oktobru 2013. godine. No, odredište "Rhosusa", koji je isplovio iz Batumija u Gruziji, uopće nije bio Liban nego Mozambik.

Međutim, kako CNN izvještava na temelju dokumenata koje je dobio na uvid, kapetan Boris Prokošev zaustavio je brod u Grčkoj kako bi napunio gorivo.

Tada mu je vlasnik Grečuškin, navodno direktor "Teto Shippinga", javio da je ovoj kompaniji ponestalo novca i da će u Bejrutu morati pokupiti dodatni teret kako bi se pokrili putni troškovi.

Ruski portal "Siberian Times" pak piše da se brod u Bejrutu zaustavio zbog kvara. U svakom slučaju, kada je brod pristao u Bejrutu, lokalne lučke vlasti su ga zadržale zbog "grubih prekršaja u upravljanju plovilom" odnosno "nedostatka dokumenata i uvjeta nužnih za prijevoz", neplaćenih naknada luci te pritužbi ruske i ukrajinske posade.

  • Eksplozija se desila u luci
    Eksplozija se desila u luci Foto: AFP

Posada sastavljena od osam Ukrajinaca i dvojice Rusa bila je prisiljena ostati na brodu, a vlasnik Grečuškin proglasio je bankrot i naprosto "ostavio brod", tvrdi posada. Libanske vlasti na kraju su pustile šest od deset članova posade da se iskrcaju, a četvorica su ostali zarobljeni na brodu punom eksplozivnog tereta gotovo godinu.

Prema e-mailovima koje su razmjenjivali Prokošev i njegov advokat Čarbel Dager (Charbel Dagher), amonijev nitrat iskrcan je u bejrutskoj luci i pohranjen u skladištu. Potom su ga ondje vlasti držale šest godina, unatoč ponovljenim upozorenjima direktora libanske carine Badrija Dahera da se radi o "ekstremno opasnom" teretu.

CNN je na uvid dobio dokumente u kojima se vidi kako su se Daher i njegov prethodnik više puta od 2014. godine obraćali bejrutskim sudovima kako bi opasan teret pokušali odložiti na neko drugo mjesto.

 

Komentari

NA VRH