U JEKU SEZONE

Mogu li komarci prenositi koronu?

Koronavirus je respiratorni virus, i glavni način prenosa su virusne kapljice ispuštene u vazduh koje inficiraju druge osobe

A. Č. / Avaz.ba

Nijedna vrsta koronavirusa nije pokazala da to može učiniti

Foto: Ilustracija


Sezona je komaraca, a poznato je da oni prenose bolesti i ljudi su zabrinut. Mogu li komarci prenositi koronu? I ako mogu, da li mogu zaraziti ljude?

Odgovor je: malo vjerovatno. 

Zvanično saopćenje Svjetske zdravstvene organizacije kaže da ne postoje informacije ili dokazi koji upućuju na to da se novi koronavirus može prenositi preko ujeda komaraca.

- Za početak, koronavirus je respiratorni virus, i glavni način prenosa su virusne kapljice ispuštene u vazduh koje inficiraju druge osobe. Da bi komarac postao zaražen koronom, virus mora biti u krvi osobe koju je ugrizao - saopćeno je iz SZO.

- SARS-COV2 je respiratorni virus koji se isključivo zadržava u plućima i respiratornom traktu kod inficiranih osoba i rijetko se nalazi u krvi - poručuju sa Kolorado Univerziteta.

Usput, da bi se virus prenio sa osobe na osobu putem komarca ili nekog drugog insekta, virus bi se morao replikovati unutar komarca. Međutim, nijedna vrsta koronavirusa nije pokazala da to može učiniti.

NA VRH

Podijeli članak na