TVRDNJE

WHO: Vakcina neće okončati pandemiju, ona će završiti kada svi preuzmu odgovornost

Regionalni direktor WHO Evrope, Hans Kluge, upozorio je države kako trebaju biti spremne i za nadolazeću sezonu gripe koja se bliži

Z. K. / Avaz.ba

EK odlučila kupiti 300 miliona doza potencijalnih vakcina

Foto: Ilustracija


U Evropi je zabilježeno više od 3,3 miliona zaraženih koronavirusom te više od 205.000 smrti od posljedica pandemije.  Evropska komisija odlučila je kupiti najmanje 300 miliona doza potencijalnih vakcina od kompanije AstraZeneca. To je prva takva evropska kupovina vakcina dogovorena unaprijed, što bi moglo potkopati planove Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za globalni pristup. 

Bilateralni sporazum EU odražava poteze SAD-a drugih bogatih zemalja, a prema inicijativi WHO-a, neke među njima su kritične. To dodatno smanjuje potencijalno dostupne zalihe u utrci da se osigura učinkovitu vakcinu za Covid-19, piše Reuters.  Regionalni direktor WHO Evrope, Hans Kluge, upozorio je države kako trebaju biti spremne i za nadolazeću sezonu gripe koja se bliži. 

- Vakcina neće okončati pandemiju. Pandemija će završiti kada svi preuzmu odgovornost i nauče kako se ponašati s virusom. A to ovisi o nama. Taj dan može biti sutra. Sezona gripe se, također, približava brzo. Ključno je da države prate aktivnosti u vrijeme gripe i pojačaju rutinski nadzor nad oba virusa te da se promovira vakcinacija protiv gripe među rizičnim skupinama. Ovo je posebno važno ove godine jer moramo zaštititi bolnice i zdravstveno osoblje koje se već suočava i s koronom, kako ne bi bili preopterećeni - poručio je Kluge.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na