KOSOVSKI PREDSJEDNIK

Tači se zahvalio Trampu, ovo je najozbiljniji diplomatski poduhvat

Naglasio je da je sporazum potpisan u Vašingtonu na Kosovu prikazan "lažno i štetno“

Hašim Tači. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

7.9.2020

Predsjednik Kosova Hašim Tači na današnjoj konferenciji za medije ocijenio je sastanak srbijanske i kosovske delegacije u Vašingtonu najozbiljnijim diplomatskim poduhvatom Sjedinjenih Američkih Država.

Tači je istakao zasluge američkog predsejdnika Donalda Trampa (Trump) i specijalnog predstavnika Ričarda Grenela (Richard Grenell).

- Prošla nedelja je bila još jedna potvrda posvećenosti američkog predsjednika Trampa Kosovu. Uz zalaganje specijalnog predstanika Ričarda Grenela, ovi napori su formalizirani prošlog petka. Ovo je bio najozbiljniji diplomatski poduhvat u ove dvije decenije za zapadni Balkan - rekao je Tači prenosi Kosovo online.

Naglasio je da je sporazum potpisan u Vašingtonu na Kosovu prikazan "lažno i štetno“.

- Tokom ovog veoma teškog procesa naišli smo na prepreke, optužbe i zavjere sa mnogih strana, jer je formalizacija sporazuma bila prikazana lažno i štetno - rekao je Tači.

- Počevši od Buša starijeg koji je iscrtao crvene linije Srbiji u odnosima sa Kosovom početkom 90-tih godina, predsednika Klintona koji je bio na čelu procesa NATO bombardovanja  nakon kog je Kosovo steklo slobodu. Podsjećam na Buša mlađeg koji je Kosovo konačno učinio nezavisnim i suverenim pa do administracije Obama-Bajden -  podsjetio je Tači.

On se osvrnuo i na postignute ekonomske sporazume, koje su 4. septembra potpisali Kosovo i Srbija u Beloj kući.

- Prošle nedelje smo dobili još jedna potvrdu podrške i posvećenosti predsjednika Trampa. Osjećamo se sretno i ponosno da smo nakon dvogodišnje saradnje sa Trampom, formalizirali ove napore za noramalizaciju odnosa - istakao je Tači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.