STAVOVI

Čavušolu: Turska očekuje da će EU biti "pošteni posrednik" u Istočnom Mediteranu

Spremni smo za dijalog bez ikakvih preduslova, rekao Čavušolu

Čavušolu je rekao i da Turska ne želi napetost. Anadolija

Avaz.ba / Anadolija

10.9.2020

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) u četvrtak je rekao da njegova zemlja očekuje da će Evropska unija (EU) djelovati kao "pošteni posrednik" u regiji Istočnog Mediterana, prenosi Anadolija.


- Ako ste dio problema, kako možete posredovati između Turske i Grčke? - rekao je Čavušolu obraćajući se Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta.


Grčka je pokušala ilegalno ograničiti tursko pomorsko područje, pokušavajući ga iscrtati kod svojih obala na malim grčkim ostrvima u blizini turske obale.


Turska je ustvrdila da bi obje strane trebale umjesto toga voditi dijalog kako bi se postiglo najbolje rješenje zasnovano na poštenoj podjeli.


- Spremni smo za dijalog bez ikakvih preduslova. Ako Grčka bude insistirala na preduslovima, i mi ćemo to učiniti - rekao je Čavušolu.



Obratio se Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta. Anadolija

Kako je kazao, stav Turske je u skladu s međunarodnim pravom i zasniva se na različitim odlukama sudova. Čavušolu je rekao i da Turska ne želi napetost u Istočnom Mediteranu.


Grčka je nedavno provodila vojne vježbe, u kojima je učestvovala i Francuska, čiji je cilj zastrašivanje Turske kako bi zaustavila energetsko istraživanje. Također, Grčka je ilegalno naoružavala egejska ostrva kršeći dugotrajne mirovne ugovore.


Nedavni sporazum Atine o pomorskom razgraničenju s Egiptom također krši kontinentalni pojas Turske i njena pomorska prava, što izaziva dodatne napetosti između dva susjeda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.