SJEDINJENE DRŽAVE

Pronađena žena koja je pokušala otrovati Trampa

Pismo je zadržano u posljednjem vladinom eksternom centru za prijem pošiljki, čime je spriječeno da dospije u Bijelu kuću.

Avaz.ba

Donald Tramp

Foto: Arhiv


Policija je identifikovana ženu osumnjičenu za slanje pisma američkom predsjedniku koje je bilo zatrovano smrtonosnim ricinom.

Koverta, koja je vjerovatno iz Kanade poslat na adresu Bijele kuće, presrela je američka policija, izvijestio je “New York Times” u subotu. Policija je saopštila da je identifikovala ženu osumnjičenu za slanje pisma, ali nije otkrila detalje, prenosi “Bussines Insider”.

Pismo je zadržano u posljednjem vladinom eksternom centru za prijem pošiljki, čime je spriječeno da dospije u Bijelu kuću.

- Federalni istražni biro i naši saradnici iz američke obaveštajne službe i službe za kontrolu pošte analiziraju sumnjivo pismo, koje je prispjelo u centar za pošiljke američke vlade – navodi FBI u saopštenju, a prenosi “New York Times”. U ovom trenutku nema nagovještaja da je javna sigurnost ugrožena.

Slična pisma poslata su i organima krivičnog gonjenja u Teksasu, uključujući i jedan zatvor i šerifovu kancelariju. Združena radna grupa za borbu protiv terorizma u  Vašingtonu pokrenula je istragu uz pomoć njujorške policije i Kraljevske kanadske konjičke policije (RCMP).

Istražitelji su saopštili da nije utvrđena veza između otrovnog pisma i međunarodnih terorističkih organizacija, ne otkrivajući dokaze. Zvaničnici, međutim, kažu da je istraga u ranoj fazi i da za sada ne isključuju nijednu mogućnost.

Ricin je jak otrov koji se dobija od sjemena biljke ricinus. Otrov je tako jak da je dovoljna količina praha veličine nekoliko zrnaca soli da ubije čovjeka u roku od tri do pet dana.

Ovo nije prvi ovakav napad.

Veteran američke mornarice optužen je da je 2018. pokušao da pošalje koverte sa ricinom nekolicini američkih zvaničnika. Vilijam Klajd Alen još čeka suđenje zato što je otkriveno da je slao mahune biljke, a ne prah sjemena.

Bivši predsjednik Amerike Barak Obama takođe je bio na meti napada ricinom. Godine 2013. glumica Šenon Ričardson osuđena je na 18 godina zatvora zato što je poslala pisma otrovana ricinom Obami i Majklu Blumbergu, tadašnjem gradonačelniku Njujorka.

Više o:

Donald Tramp SAD
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na