SAD

Trampu danas počinje suđenje zbog nezakonite isplate novca Stormi Daniels

Postao je prvi bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država koji je krivično gonjen

Donald Tramp. AP

N. H.

15.4.2024

Donald Tramp (Trump), bivši američki predsjednik i kandidat za Bijelu kuću na ovogodišnjim izborima, u ponedjeljak ide na sud, kao prvi predsjednik SAD-a koji je ikada bio krivično gonjen.

Tramp je optužen za falsifikovanje poslovnih zapisa, u namjeri da prikrije navodni seksualni susret sa glumicom filmova za odrasle Stormi Daniels (Stormy), kako bi zaštitio svoju izbornu kampanju 2016. godine. 

To je samo jedan od četiri slučaja koji mu vise nad glavom, a mnogi smatraju da je i "najbezazleniji". 

Iako su američki izbori često nepredvidivi, suočavanje jednog od dva glavna kandidata sa zatvorskom kanzom dodaje novu dimenziju. 

Rizičan potez

Tramp je rekao da će zauzeti stav u slučaju, koji počinje danas, što je veoma rizičan potez. 

- Optužen sam više od Al Kaponea, velikog gangstera. Ovdde nema apsolutno ničega. Nema prekršaja, nema krivičnog djela, nema federalnog zločina - rekao je Tramp na mitingu u saveznoj državi Pensilvaniji.

Suđenje počinje danas dugotrajnim i sporim procesom odabira porote, njih 12 i njihovih zamjena. 

Sudija Huan Merčan (Juan Merchan) je sazvao grupu građana koja mora odgovoriti na upitnik, koji uključuje provjere da li su bili članovi ekstremno desničarskih grupa. 

Podsjećamo, Tramp je optužen da je nezakonito prikrivao doznake svom bivšem advokatu Majklu Koenu (Michael Cohen), koji je ta sredstva koristio za plaćanje Stormi Daniel, kako bi šutjela o seksualnom susretu u posljednjim sedmicama predizborne kampanje 2016. godine.

Tramp je zbog toga optužen po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa, a velika porota ga je optužila u martu 2023. godine. 

Tramp tvrdi da neće dobiti pošteno suđenje u Njujorku, a ovo koristi kao pojačanje kampanje, reklamirajući sebe kao žrtvu. 

Dozvoljen nastavak kandidiranja

Čak i ako bude osuđen, mogao bi da uloži žalbu i neće mu biti zabranjeno da nastavi da se kandiduje, pa čak ni da bude izabran za predsjednika 5. novembra.

Druga tri Trampova krivična slučaja, usredsređena na njegovo navodno gomilanje strogo povjerljivih dokumenata na Floridi nakon što je napustio Bijelu kuću i njegovu umiješanost u pokušaje poništavanja izbora 2020. godine svi se suočavaju s višestrukim odlaganjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.