KONTROVERZE

Twitter više voli bijela lica od tamnoputih

Softver je očito pogrešno identificirao glavu kao dio pozadine i uklonio je

Mekonel i Obama: Nemaju isti tretman. BBC

G. M. / Avaz.ba

21.9.2020

Twitter je pokrenuo istragu nakon što su korisnici otkrili da algoritam za izrezivanje slika ove društvene mreže ponekad „više voli bijela lica nego tamnoputa“, piše BBC.

Korisnici su primijetili da, kada se dvije fotografije - jedna tamnopute osobe a druga bijelca - nalazile u istoj objavi, Twitter često na mobitelu prikazuje samo bijelo lice.

Iz Twittera su rekli da su tokom razvoja algoritma testirali rasnu i rodnu pristrasnost.  Ali dodali su da moraju „obaviti još analiza." 

Twitterov glavni direktor za tehnologiju, Parag Agraval (Agrawal) rekao je da su napravili analizu ovog modela, ali priznao da on „treba stalno poboljšanje“.

Kontroverza je započela je kad je univerzitetski menadžer Kolin Madlend (Colin Madland) iz Vankuvera primijetio da je glava njegovog tamnoputog kolege nestajala prilikom upotrebe videokonferencijske aplikacije Zoom.

Softver je očito pogrešno identificirao glavu kao dio pozadine i uklonio je.

No, kad je Madlend objavio temu na Twitteru, otkrio je da je njegovo lice, a ne lice njegovog kolege, neprestano odabirano za pregled u mobilnim aplikacijama, čak i ako je promijenio redoslijed slika.

Njegovo je otkriće potaknulo niz drugih eksperimenata korisnika koji su došli do sličnih zaključaka.

Između ostalog, Twitter preferira lice čelnika većine u američkom Senatu Miča Mekonela (Mith McConnell) u odnosu na bivšeg američkog predsjednika Baraka Obamu (Barack).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.