SPUTNJIK-V

Putin ponudio osoblju UN-a besplatno vakcinisanje

Svoju ponudu je opisao kao odgovor na potražnju

Vladimir Putin. afp

Fu. M. / Avaz.ba

23.9.2020

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio je u govoru na ovogodišnjoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija povodom 75. godišnjice te organizacije besplatno vakcinisanje osoblja UN-a širom svijeta novom ruskom vakcinom „Sputnjik-V“.

- Svako od nas mogao bi se suočiti sa tim opasnim virusom. Virus nije poštedeo osoblje Ujedinjenih nacija, njegovo sjedište i regionalne službe. Rusija je spremna da pruži osoblju UN-a neophodnu, stručnu pomoć, a posebno predlažemo da našom vakcinom besplatno snabdijemo zaposlene u Organizaciji i njenim podružnicama koji se dobrovoljno jave za vakcinaciju - rekao je Putin.

Svoju ponudu je opisao kao odgovor na potražnju: „Neke kolege iz Ujedinjenih nacija pitale su o ovome i nećemo ostati ravnodušni prema njima“.

U izvještaju objavljenom u časopisu „Lanset“, stručnjaci koji su radili na ruskoj vakcini su rekli da izgleda da je bezbijedna i da je u roku od tri sedmice podstakla odgovor antitijelima kod svih 40 ljudi koji su testirani u drugoj fazi studije. Međutim, autori su primijetili da su učesnici praćeni samo 42 dana, uzorak studije je bio mali i nije korišctena placebo ili kontrolna vakcina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.