AMERIČKI PREDSJEDNIK

Vakcina protiv korone neće biti dostupna do predsjedničkih izbora

Donald Tramp učestalo je davao do znanja da bi vakcina mogla biti spremna do izbora 3. novembra

Piše: Avaz.ba

Donald Tramp

Foto: Arhiv


Američka biotehnološka firma "Moderna" neće tražiti hitnu autorizaciju za svoju vakcinu protiv koronavirusa do američkih predsjedničkih izbora, rekao je za "Financial Times" CEO kompanije Stefan Bansel (Stephane Bancel).

To je šamar nadama predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) da će imati spremnu vakcinu prije izbora kako bi njegova kampanja dobila toliko željeni poticaj.

Stefan Bansel rekao je novinama: 

- Imat ćemo 25. novembra dovoljno informacija za hitnu autorizaciju koje možemo poslati Agenciji za hranu i lijekove (FDA) ako se pretpostavi da su dokazi o sigurnosti dobri, to jest da je vakciona sigurna.

Tramp, čija je podrška opala zbog njegovog nošenja s krizom zbog Covida-19, učestalo je davao do znanja da bi vakcina mogla biti spremna do izbora 3. novembra.

Stručnjaci su se zbog toga zabrinuli da bi se Trumpova administracija mogla pokušati umiješati u kontrolni proces razvoja vakcine iz političkih razloga.

Tramp je tvrdnju o spremnosti vakcine prije izbora ponovio i u utorak navečer tokom debate s Džoom Bajdenom (Joeo Biden).

Vakcina farmaceutske kuće "Moderna" jedna je od 11 eksperimentalnih vakcina protiv koronavirusa u finalnim ispitivanjima.

Anketa provedena između 3. i 8. septembra, pokazala je da će 52 posto onih koji će vjerovatno izaći na izbore, podržati Bajdena, dok će 40 posto podržati aktuelnog predsjednika Trampa.

Oko 51 posto ispitanika smatra da bi Bajden bolje vodio odgovor na virus u odnosu na Trampovih 38 posto.

Više o:

Donald Tramp SAD
NA VRH

Komentari