ISTRAŽIVANJA

"Super širitelji" odgovorni za gotovo dvije trećine infekcija koronavirusom u Indiji

Omanja grupa s osam posto zaraženih prouzrokovala je 60 posto novih slučajeva

Indija dosad prijavila 6,3 miliona zaraženih. Ilustracija

Avaz.ba

2.10.2020

Osam posto zaraženih koronavirusom u Indiji odgovorno je za gotovo dvije trećine infekcija u zemlji, što govori o opasnosti "super širitelja", ocijenili su u četvrtak naučnici u studiji.

Studija, objavljena u američkom naučnom časopisu "Science", pokazuje i da su djeca do 14 godina, čini se, najveći širitelji virusa.

Indija, koja ima 1,3 milijarde stanovnika, prijavila je dosad 6,3 miliona zaraženih - odmah poslije Sjedinjenih Država koje su na svjetskom vrhu po broju slučajeva - i više od 98.000 umrlih od bolesti covida-19.

Ramanan Laksimanarajan (Laxminarayan), glavni istraživač koji je radio na studiji, rekao je da je njegov tim otkrio da 70 posto zaraženih nisu nikome prenijeli bolest.

Omanja grupa s 8 posto zaraženih prouzrokovala je 60 posto novih slučajeva.

Istraživači su u avgustu proučavali načine prijenosa među više od pola miliona kontakata koji su bili izloženi gotovo 85.000 potvrđenih slučajeva u Andra Pradešu i Tamil Naduu, državama na jugu Indije, gdje živi 118 miliona ljudi.

- Rezultati pokazuju da svako popuštanje mjera mora voditi računa o tome da svi ljudi ne prenose (virus) na isti način i da su djeca možda važna u lancu prenošenja - rekao je Laksminarajan za AFP odgovarajući na pitanja elektroničkom poštom.

U studiji je učestvovalo više desetina hiljada medicinskih radnika koji su pratili kontakte u zadnjih šest mjeseci, dodao je Laksminarajan, ravnatelj Centra za dinamiku bolesti, privredu i politiku u Vašingtonu.

Koronavirus je prvo pogodio velika gradska središta u Indiji, među kojima prijestolnicu Nju Delhi i finansijsko središte Bombaj. No kasnije se proširio i na seoska područja, gdje je zdravstveni sistem slabiji.

Vlada je u martu bila uvela strogi karanten na državnom nivou, ali je početkom juna popustila restrikcije ne bi li potaknula privrednu djelatnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.