IZABRANA VLADA

Ko je nova šefica diplomatije Novog Zelanda i zašto ima tetovažu na bradi

Mahuta pripada Maorima, domorodačkom stanovništvu Novog Zelanda, koji su na Novi Zeland stigli iz Istočne Polinezije krajem 1. milenija

Mahuta preuzima poziciju ministrice vanjskih poslova. Telegraf

G. M. / Telegraf.rs

2.11.2020

Novi Zeland dobio je novu šeficu diplomatije - Naniju Mahutu, ženu domoroca, nesvakidašnjeg izgleda.

Mahuta pripada Maorima, domorodačkom stanovništvu Novog Zelanda, koji su na Novi Zeland stigli iz Istočne Polinezije krajem 1. milenija.

Prije četiri godine Nanaia je postala prva žena u parlamentu koja je ima "moko kauae", tradicionalnu tetovažu na bradi. Ipak, nije prva domorotkinja na čelu Ministarstva vanjskih poslova, njen prethodnik Vinston Peters, takođe je Maori, po ocu, dok mu majka vuče porijeklo iz Škotske.

Osvojili većinu u parlamentu

- Privilegirana sam što ću moći da vodim pregovore u sferi vanjske politike - rekla je Mahuta, prenosi CNN.

Laburistička partija premijerke Jasinde Ardern pobedila je na izborima prošlog mjeseca, osvojivši 49,1 posto glasova prema preliminarnim rezultatima. 

Sa osvojena 64 od 120 mjesta u parlamentu, njena partija je prva koja je osvojila većinu od 1996. godine. Skoro polovina poslanika bit će žene, a 10 posto njih je otvoreno priznalo da su homoseksualno orijentirani.

Zamjenik premijera Grant Robertson također ne krije da voli osobe istog pola.

- Ovo je kabinet koji se zasniva na zaslugama koje su također nevjerovatno raznolike i ponosna sam na to. Oni odražavaju Novi Zeland koji ih je izabrao - rekla je Ardern u ponedeljak, kada je najavila ko će biti članovi njenog kabineta.


Ko je Nanaia Mahuta

Mahuta je prvi put izabrana u parlament 1996. godine i ranije je držala brojne portfelje, uključujući Ministarstvo lokalne uprave i razvoj Maorija.

Ona je u srodstvu sa pokojnom kraljicom Maorija, Te Arikinui Te Atairangikahu, i aktuelnim monarhom Maorija, Kingijem Tuheitiajem.

Kingitanga, odnosno Maori kraljevski pokret, postoji više od 160 godina i ima značajno političko prisustvo na Novom Zelandu.

Mahuta je 2016. godine učestvovala u tradicionalnoj ceremoniji moko - ili Maori tetoviranja - i postala prva žena koja je nosila moko kauae u parlamentu. Moko je izuzetno simboličan i sadrži informacije o pretku, historiji i statusu osobe.

Postoje i sveti protokoli oko izrade ove tetovaže. Moko se nekada nanosio dlijetima, ali sada se često koriste mašine za tetoviranje.

U to vrijeme, Mahuta je rekla da nije dugo razmišljala o tome kako će njena tetovaža utjecati na svijet oko nje.

- Štaviše, razmišljala sam o još dužoj projekciji svog životnog hoda i načinu na koji želim da idem naprijed i dam doprinos. To mi je glavno - rekla je Mahuta, javlja RNZ.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.