ODLUKE

Lukašenko i njegov sin Viktor na crnoj listi EU

Ovih 13 zvaničnika sankcionirala je i Kanada u okviru zajedničke akcije s EU

Lukašenko: Odbijanje saradnje s opozicijom. Arhiv

A. J.

6.11.2020

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, njegov sin Viktor i 13 zvaničnika odgovornih za represiju u toj zemlji u petak su službeno dodati na crnu listu osoba kojima Evropska unija uvodi sankcije.


Zemlje članice EU dale su u petak svoju saglasnost i ažurirana lista je objavljena u Službenom listu.


Ovih 13 zvaničnika sankcionirala je i Kanada u okviru zajedničke akcije s EU, saopćilo je u petak kanadsko ministarstvo vanjskih poslova.


Za razliku od EU, Otava je još krajem sepembra zabranila boravak u Kanadi Aleksandru Lukašenku i njegovu sinu i savjetniku Viktoru Lukašenku, čija je imovina također zamrznuta.


Imena bjeloruskog predsjednika, njegovog sina Viktora i 13 pripadnika prvog ešalona vlasti dodani su na evropsku listu s 40 imena, među kojima je i ministar unutrašnjih poslova, kojima je 2. oktobra uvedena zabrana boravka i zamrznuta imovina u EU.

Odluka o uvođenju sankcija donesena je zbog "odbijanja bjeloruskih vlasti da uspostave dijalog s opozicijom" koja osporava rezultat predsjedničkih izbora - rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku i za sigurnosnu politiku Žozef Borelj (Josep Borrell).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.